Svećenik i mučenik fra Ante Šaravanja na blagdan Svetog Franje rodio se za Nebo, a jučer su održani Sveta misa i sprovodni obredi za fratra kojeg su svi voljeli zbog nadahnutih propovijedi i iskrenosti i čvrstoći vjere.

Već od podne vjernici iz cijele Hercegovine opraštali su se od svog fra Ante, među njima i brojni svećenici i časne sestre, a u 14.00 sati započela je Sveta misa zadušnica za fra Antu.

U propovijedi grudski župnik fra Stanko Pavlović je istaknuo: Završetak i smrt našeg fra Ante Šaravanje, tj. njegov prelazak na najbolje mjesto svojem Stvoritelju, na sam dan Svetog Franje, jest znakovito i potiče nas na zahvalnost Gospodinu za jedan ispunjen, bogat i potvrđen život. Stajati na završetku ovog života sve nas čini malenima i nedorečenima. Život je tajna, a čovjek još veća tajna. Toliko toga kazano je općenito o životu, a još više je ostalo za reći. Što je čovjek i što je njegov život? Pitanja se nižu u beskraj, odgovora na način ovoga svijeta je sve manje. Ipak, kad želimo biti svjesni da smo Gospodinovi i da nas je htio On, stvoritelj, i da nas je darovao ovoj zemlji i vremenu u kojem živimo onda nam se otvaraju neslućeni nebeski obzori koji ovaj život čine ljepšim, ispunjenijim i bogatijim. Zapravo, Stvoritelj je taj koji vjerna i odana čovjeka već sada ispunja, uzvisuje i usrećuje. Čak i zloću i zle ljude dovodi do samospoznaje i potiče ih na preobražaj tj. njihovo preobraćenje. Zlo u čovjeku i zli ljudi u ovome svijetu nemaju nikada glavnu riječ nego Gospodin koji nas ljubi i koji nas trajno potiče prema Sebi, ljubavi najvećoj – istaknuo je župnik.

Naglasio je i da se sam Krist Gospodin umiješao u ovaj svijet da ukloni sve ljudske nevrijednosti i uzaludna lutanja, posrtanja. – Isus na križu pobijedio je ondašnje i današnje oholice što bestidno gaze njegove nasljedovatelje koji danas hrabro za Njega žive i od Njegova križa ne odustaju. Drski Isusovi razapinjatelji onda i danas bestidno nasrću i grlato proglašavaju da vrše volju Božju, koja zlokobna prijevara! Ali zaboraviše, tko će protiv Boga! Samo Isus ima zadnju riječ na ovom svijetu i pred Nebeskim Ocem. Zato Uskrsli Isus još snažnije danas progovara da samo tvrda vjera i život s Gospodinom je najbolji i jedini pravi i sigurni put čovjeka i njegova ostvarenja na ovoj zemlji. Stoga uvijek Gospodin potvrđujući Sebe, okreće svoje lice i dobrotu onima koji s njim žive. Upravo tako, Gospodin potvrđujući Sebe iskazuje nam svoje milosrđe – kazao je.

Za fra Antu je istaknuo da je bio marijanski fratar čija je prva župa bila Međugorje gdje je bio kapelan. – Danas se opraštamo od našeg dragog subrata i velikog svjedoka vjere u našoj župi fra Ante Šaravanje. Roditelji bili su mu Ivan i Iva rođ. Miletić. Rodili su 9 djece, od kojih je ostalo 7 živih. Rođen je od pobožnih i vrijednih roditelja 22. kolovoza 1949. godine na Dobrom Selu, župa Ploče Tepčići. Prošle godine 6. studenoga preminula je njegova sestra, časna sestra Veselka, nedavno 21. rujna preminula je i njegova najmlađa sestra Marija udana Cvitković i pokopana u Vrelo Radobolje. Kao završeni osmoškolac poželio je biti franjevac. Prijavio se u naše sjemenište 1968. godine. Zatim je uslijedio novicijat na Humcu 1969. godine. Studirao je teologiju u Sarajevu i Freiburgu u Njemačkoj. Svećeničko ređenje bilo je u Rimu 29. lipnja 1975. godine. Zaredio ga je ondašnji Papa Pavao VI. Djelovao je u niz župa. Prva župa bila mu je Međugorje gdje je bio kapelan. Uslijedile su Grude. Prvi puta u našim Grudama bio je od 1982. do 1985. kao župnik, s našim nezaboravnim fra Bernardom. Ponovno se vraća u našu župu 23. kolovoza 2000. godine i tu je poželio Gospodinu potpuno se predati. U ovo zadnje vrijeme računao je sa svojom bliskom smrću i odlaskom svom Uskrslom Isusu. Izvršio je niz priprema za svoju smrt. Poželio je počivati u našim Gomilicama. Sve to me je zateklo. Upućen je u bolnicu 15. rujna, a znakovito na sam dan Svetoga Franje završio je svoj životni put na ovoj zemlji, tj pošao u susret i naručje svom Gospodinu. Naš fra Ante za Gospodina je primjerno i vrijedno živio. Nije se štedio nego je uspravno stajao, leđa podmetnuo i dao život za vrijednost Božje istine, upravo onda kad su mnogi na spretan tj. inteligentan način, izvukli, okrenuli leđa onima kojima se to nikada nije smjelo i nastavili prema mjerilima velikih i odgovornih, ali ne po volji Božjoj. Već desetljećima Gospodinovi i naši neprijatelji. Jučer i danas neetično i nekršćanski ne biraju sredstva i načina da ruše vjeru ovog puka i mnogostruko čine nasilje kršćanskom narodu i fratrima koji s njima žive. Sadašnja crkvena administracija bezbožno htjela ili hoće ozakoniti oduzimanje crkvi i iskorijeniti one pastire koji su urasli u tkivo ovog naroda i nametnuti i nasilno dovesti neke nove koje se ne želi. Bez stida i zasad bez kajanja. Ovaj napaćeni narod čvrsto vjeruje u Boga. Danas ovaj puk samo se u svog Gospodina uzda i on mu je pomoć. Zato vjerujemo i znamo, Gospodin nije razočaranje, nego potvrđujući sebe proslavlja se nad svojim vjernima i odanima – naglasio je župnik Pavlović.

Kazao je i da je fra Ante ljubeći Gospodina i ostajući mu vjeran gorljivo ljubio ovu našu svetu crkvu. – Spremno je podnosio nametnuto mučeništvo. Žarko je volio franjevaštvo i još revnije ljubio našu provinciju. U svemu s gorućom vjerom davao se, gorljivo svjedočio i spremno pošao i kroz smrt ususret svom Gospodinu. Ovdje je u župi apostolski djelovao 23 godine. Zanosno i često propovijedao o Gospi i njezinom dolasku među nas. Marijanski fratar. Upoznali smo ga kao nježna, osjećajna, profinjena i nesebična čovjeka – franjevca. Apostol Pavao dovikuje: Plemenitu sam borbu izvojevao, trku dovršio, vjeru sačuvao. Već mi je pripravljen vijenac pravednosti koji će mi u onaj Dan dati Gospodin, pravedan sudac. I ne samo meni. Nego i svima koji budu željeli Njegov dolazak. Zato, zahvaljujemo Gospodinu što je najprije izabrao ovog čovjeka, svjedoka vjere i našega brata fra Antu kojem smo iskazivali i iskazujemo ljubav i poštovanje, a on se velikodušno odazvao i Njega slijedio. Fra Ante je bio dio našega života, zato Gospodine primi ga u svoj nebeski naručaj i podari mu svoj nebeski mir – kazao je.

Nakon njega ispred župe su govorili Željko Andrijanić i fra Andrija Nikić, a njihove govore možete poslušati i pročitati u cijelosti na linku: Poruka iz Gruda: OTETO PROKLETO! Dokumentiranu laž strovalimo u provaliju

– Župljani, da se danas gleda vjernost Gospodinu, hrabrost u vjeri, srčanost u propovijedima, milost prema drugome, Fra Ante Šaravanja bi bio i blaženik i svetac. Podršku za te riječi imamo u Gospodinu, jer nama koji smo fra Antu poznavali on će ostati i blaženik i svet čovjek, mučenik koji je 2000. poslušao glas Gospodnji i krenuo u mučeničke, franjevačke Grude. Krist je uzeo svoj teški križ 33. godine, fra Ante 2000. Mogao je fra Ante odustati jer je njegovo zdravlje već bilo načeto, mogao je i birati gdje će jer je izdaja i prodaja svog naroda među Hrvatima uvijek nagrađivana i judinim škudama i visokim funkcijama! A naš fra Ante niti je izdao niti je prodao niti je odustao, već je uzeo svoj križ i rekao: Gospodine neka bude volja tvoja. Idem gdje me ti vodiš. A On ga je doveo u Grude i osnažio da tolike godine poživi i promiče vjeru ne samo u Grudama nego i u cijeloj Hercegovini gdje se tražila njegova pomoć – kazao je Andrijanić.

Posebno se osvrnuo na Hercegovački slučaj. – Dok se crkve u svijetu zatvaraju ova naša mučenička i druge mučeničke prepune su vjernika. I mi koji se bavimo javnim poslom, a još više vi u centrima moći koji možete promijeniti ovo stanje snosite odgovornost i bit ćete odgovorni ako Hercegovinu pretvorite u Njemačku gdje crkve zatvaraju i privatiziraju ili Švicarsku gdje bez raznih potvrda vjernike ne puštaju na misu ili Francusku gdje vjernike sablažnjavaju, a to ste mogli ovih dana vidjeti. Jedina stvar na temelju koje vi takozvani naši nas progonite je dokumentirana laž iz vremena Jugoslavije koju ste ranije gurali uz podršku Hercegovini dalekih moćnika, a koji su danas pod raznim istragama. A dekret o Hercegovačkom slučaju mijenjao se nekoliko puta kroz prošlo stoljeće, a vi danas nas uvjeravate: Ne može se promijeniti! – istaknuo je.

Akademik fra Andrija Nikić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Mostaru obratio se vjernicima prigodnim riječima: – Kad umre fratar, ožalošćeni postaju rodbina! Danas nas je u svetištu Svete Kate u Grudama okupio naš fra Ante Šaravanja.

Napustio nas je i okupio u ovom Svetištu fratar koji je davnoga 22. kolovoza 1949. godine iz Dobrog Sela preko Tepčića krenuo na put. Redale su se njegove životne postaje: Čitluk, Split-Poljud, Humac, Sarajevo, Freiburg-Njemačka i Tomislavgrad (Duvno). Nakon poziva iz Rima uputio se u Vatikan na svećeničko ređenje papi Pavlu VI. To je onaj Papa koji je pobjednike Vjeronaučne olimpijade, koje je poučavao fra Jozo Zovko, u vatikanskoj dvorani punoj hodočasnika srdačno i znakovito pozdravio: “Među nama pozdravljam vjeronaučne pobjednike iz Jugoslavije.” Taj je pozdrav izazvao burni i dugi pljesak vatikanske dvorane, stoga je sam Sveti Otac Papa blago posredovao kako bi utišao nazočne. Potom je čvrsto, odlučno i poticajno rekao: “Dobro činite što ih pozdravljate jer oni dolaze iz Crkve mučenika.”

Upravo tako – iz mučeničke Hercegovine na svetkovinu svetih Petra i Pavla 29. lipnja, iste 1975. godine. pet hercegovačkih franjevačkih đakova papa Pavao VI. zaredio je za svećenike. Pozvao je sve mladomisnike na služenje i vjernost katoličkom putu.
Fra Ante se vratio u svoju mučeničku Hercegovinu, među patnički puk i fratre koji su i tih godina, uz političko – proživljavali i crkveno kažnjavanje. Fra Ante je konačno u Grudama i nitko ga više iz Gruda ne može ukloniti. Vjerujemo i ponizno molimo Onoga u čije je ruke stavio cijeli svoj život da ga pozove riječima: “Fra Ante, ‘slugo dobri i vjerni, uđi u radost Gospodara svoga’ – kazao je među ostalim fra Andrija Nikić.

 

Foto: Ante Boras

/GRUDE.COM/