DANAS JE DRUGA KORIZMENA NEDJELJA, 5. OŽUJKA 2023.

  • RASPORED SVETIH MISA, NAŠE FRANJEVAČKE MISIJE (FRAMOST), u narednom tjednu je uobičajenim redom kroz tjedan…

 

  • NAŠI POKOJNICI, U OVOM TJEDNU U VJEČNOST ISPRAĆENI:
    • JURE ŠKEGRO, 1937., pokopan u Kolenju
    • LJUBICA KNEZOVIĆ-DUJKIĆ, 1934., pokopana u Cimu kod sv. Ante

Pokoj vječni daruj im Gospodine… Iskrena sućut svim ožalošćenima…

 

U KORIZMENOM VREMENU NASTOJIMO OKO VLASTITOG SPASENJA ČINEĆI DOBRO BLIŽNJIMA, MOLEĆI, POSTEĆI, POKORU ČINEĆI I OBAVLJAJUĆI POBOŽNOST PUT KRIŽA … ČINIMO DOBRA DJELA!

… NE PROPUSTIMO POBOŽNOST PUTA KRIŽA – TIJEKOM CIJELE KORIZME!

 

DANAS JE PETI U MJESECU I MISA GOSPI U ČAST U SMRČENJACIMA U 17.00 SATI.

 

U OVOM KORIZMENOM VREMENU, DANAS NAM JE BILA NA PROGRAMU DRUGA ISUSOVA LEKCIJA: PREOBRAŽENJE NA GORI…

REKLI SMO KAKO ĆEMO KROZ 5 KORIZMENIH NEDJELJA I ŠESTOM CVJETNOM NEDJELJOM /NEDJELJOM MUKE ISUSOVE/ PROMIŠLJATI O PET ŽIVOTNIH LEKCIJA KOJE NAS ŽELE ŽIVOTNO POUČITI…

 

 

DANAS ČITAMO ULOMAK IZ Evanđelja po Mateju
      Isus uze sa sobom Petra, Jakova i Ivana, brata njegova, i ­povede ih na visoku goru, u osamu, i preobrazi se pred njima. I zasja mu lice kao sunce, a haljine mu posta­doše bijele kao svjetlost. I gle: ukazaše im se Mojsije i Ilija te razgovarahu s njime.

Petar prihvati i reče Isusu: »Go­spodine, dobro nam je ovdje biti. Ako hoćeš, načinit ću ovdje tri sjenice, tebi jednu, Mojsiju jednu i Iliji jednu.« Dok je on još govorio, gle, svijetao ih oblak zasjeni, a glas iz oblaka govoraše: »Ovo je Sin moj ljubljeni! U njemu mi sva milina! Slušajte ga!« Čuvši glas, učenici padoše licem na zemlju i silno se prestrašiše. Pristupi k ­njima Isus, dotakne ih i reče: »Ustanite, ne bojte se!« Podigoše oči, ali ne vidješe nikoga ­doli Isusa sama. Dok su silazili s gore, ­zapovjedi im Isus: »Nikomu ne kazujte viđenje dok Sin Čovječji od mrtvih ne uskrsne.«

 

“GOSPODINE, DOBRO NAM JE OVDJE BITI. AKO HOĆEŠ, NAČINIT ĆU OVDJE TRI SJENICE, TEBI JEDNU, MOJSIJU JEDNU I ILIJI JEDNU.” ISUS, MEĐUTIM, NE ŽELI NIŠTA OD TOGA NEGO IM GOVORI: “NIKOMU NE KAZUJTE VIĐENJE DOK SIN ČOVJEČJI OD MRTVIH NE USKRSNE.” ONO, “DOK SIN ČOVJEČJI NE USKRSNE” PRETPOSTAVLJA MUKU I SMRT.

    TO JE ČOVJEKOVA STVARNOST. U NEKIM POSEBNO SRETNIM I USHIĆUJUĆIM TRENUCIMA ČOVJEK POŽELI DA TO NIKADA NE PRESTANE. VJEROJATNO JE U NAŠEM ŽIVOTU BILO TAKVIH TRENUTAKA. NEKOME JE TO FAKULTETSKA DIPLOMA, NEKOME VJENČANJE, ROĐENJE PRVOG DJETETA, PRVOG UNUKA, … NEKOME SRETNO OKONČANJE NEKE VELIKE TJESKOBE I NEVOLJE. BIO JE TO MOŽDA TRENUTAK KAD SMO POSEBNO OSJETILI DA JE BOG NEKAKO UZ NAS.      I ONDA, NARAVNO, POŽELIMO DA TO NIKADA NE PRESTANE. „DOBRO NAM JE OVDJE“, REKAO BI PETAR. SAGRADIT ĆEMO SJENICE I ZAUVIJEK OSTATI. MEĐUTIM, TO NIJE MOGUĆE.  

     RAZBORIT ĆE ČOVJEK REĆI DA ŽIVOT MORA IMATI SVOJE USPONE I PADOVE, A VJERNIK ĆE REĆI I U TOME VIDJETI BOŽJU PROVIDNOST.    VELI ISUS:

             “USTANITE, NE BOJTE SE!” BOG DAJE SMISAO NAŠIM NEVOLJAMA.        AKO TRPIMO ILI ŽALUJEMO, NISMO OČAJNI. I ISUS JE PREKO KRIŽA DOŠAO DO USKRSNUĆA I PROSLAVE.     MI BISMO TAKO HTJELI DA NAS BOG OSLOBODI NAŠIH NEVOLJA. A BOG NAM DARUJE NEŠTO POSVE DRUGO: DA UNATOČ NEVOLJAMA PRONALAZIMO SMISAO I LJEPOTU NAŠEGA ŽIVOTA – JER BOŽJI MIR I RADOST NIŠTA I NITKO NE MOŽE IŠČUPATI IZ NAŠEGA SRCA.