DANAS JE nedjelja KRISTA KRALJA i 26. studenoga 2023.

 • RASPORED SVETIH MISA NAŠE FRANJEVAČKE MISIJE (FRAMOST) U NAREDNOM TJEDNU … JE UOBIČAJENIM SLIJEDOM …

 

NAŠI POKOJNICI U MINULOM TJEDNU U VJEČNOST ISPRAĆENI:

 • ANDRIJA VRLJIĆ SALATIĆ, 1942. GODIŠTE; STANOVAO U CIMU; ISPRAĆEN ZA BOGODOL
 • MARKO KOMADINA + MIJE, 1954., STANOVAO U CIMU; POKOPAN U CIMU NA GORICI

POKOJ VJEČNI DARUJ IM GOSPODINE… / ISKRENA SUĆUT SVIM OŽALOŠĆENIMA…

 

 • SUDJELOVALI SMO NA PROSLAVI SV. KATE U NJEZINOM SVETIŠTU U GRUDAMA… ZAHVALJUJEMO SE DOMAĆINU I SVIMA KOJI SU NAM ISKAZALI SVOJE GOSTOPRIMSTVO I POŠTOVANJE…
 • S DANAŠNJOM NEDJELJOM ZAVRŠAVA CRKVENA – LITURGIJSKA GODINA I VEĆ U NEDJELJU POČINJE VRIJEME DOŠAŠĆA ILI ADVENTA. U NEDJELJU ĆE SE OBJAVITI I MISE ZORNICE.
 • U PETAK, SUBOTU I NEDJELJU JE TRODNEVNICA – TRODNEVNA PRIPRAVA ZA PROSLAVU SV. BARBARE, ZAŠTITNICE RUDNIKA I RUDARA. U PETAK I U SUBOTU MISA I POBOŽNOST JE U 18.00 SATI, A U NEDJELJU JE REDOVNA MISA IZJUTRA U 8.00 SATI… TKO NAM SE GOD MOŽE PRIDRUŽITI SRDAČNO DOBRO DOŠLI NA OVU PRIPRAVU ZA SV. BARBARU KOJA ĆE BITI PROSLAVLJENA U PONEDJELJAK 4.12. POD VEČERNJOM MISOM U 18.00 SATI. ZAPRAVO SVE VAS, KOJI STE POTOMCI RUDARA MOSTARSKOGA RUDNIKA ILI STE NA BILO KOJI DRUGI NAČIN POVEZANI S RUDNIKOM I RUDARSKIM NAČINOM ŽIVOTA, POZIVAMO: DOBRO NAM DOŠLI!
 • U ČETVRTAK JE SV. ANDRIJA APOSTOL… SVIMA KOJI NOSITE IME ANDRIJA ČESTITAMO IMENDAN…
 • KAKO JE VEĆ PROŠLE NEDJELJE NAJAVLJENO DANAS TO ŽELIMO JOŠ I NAGLASITI:

DANAS JE NEDJELJA KRISTA KRALJA, 26. STUDENOGA. NAŠE KREATIVNE RADIONICE CRKVE SV. FRANJE-ILIĆI – ŽENE I MLADI NAŠI, KAO I SEKCIJA ZLATOVEZA IZ SV. BARBARE NA RUDNIKU, I OVE SU GODINE IZRADILI PRELIJIEPE PRIGODNE ADVENTSKE DAROVE I VIJENCE ZA STOL ILI VRATA, KAO I DRUGE DEKORACIJE ZA BOŽIĆ… OVIM IH ŽELIMO TOPLO PREPORUČITI DA NAKON MISE POSJETITE NJIHOVE UISTINU VRIJEDNE RADOVE I TOM PRILIKOM IH MOŽETE I KUPITI… SAV UTRŽAK OD PRODANIH NJIHOVIH URADAKA ONE ĆE DAROVATI U HUMANITARNE SVRHE: POMOĆI ONIMA KOJI SU U NEVOLJI… PRED BOŽIĆ, 2023. OVOM PRILIKOM IH ŽELIMO I POHVALITI I ZAHVALITI SE SVIMA KOJI SU U OVOJ AKCIJI SUDJELOVALI ILI PAK NA DRUGI NAČIN  IH POMOGLI… BOG IH SVE BLAGOSLOVIO I SVAKIM DOBROM OBDARIO…

 • ZAHVALJUJEMO SE NAŠEM VELIKOM PJEVAČKOM ZBORU KOJI SU DANAS PJEVALI PUČKU MISU U CENTRU SV. ANTE U CIMU U POVODU SV. CECILIJE – ZAŠTITNICE GLAZBE I GLAZBARA, KAO I DANAŠNJE SVETKOVINE KRISTA KRALJA… NEKA BOG BLAGOSLOVI NJIHOV TRUD I MARLJIVOST I RADOST IM SVIMA UDIJELI…
 • NA STOLU ZA TISAK IMA JOŠ KOJI PRIMJERAK NAŠEG LISTIĆA FRAMOST… UZMITE LISTIĆ, PONESITE GA I ČITAJTE… PONESITE SVOJIMA!
 • NA KONCU, DONOSIMO U KRATKIM CRTAMA O SV. KATI, KATARINI ALEKSANDRIJSKOJ, MUČENICI ZA ISUSA KRISTA IZ VREMENA RANOGA KRŠĆANSTVA…

BLAGDAN SVETE KATE – KATARINE PROSLAVLJA SE 25. STUDENOG. PREMA PUČKOM KALENDARU OZNAČAVAO JE I POSLJEDNJE DANE JESENI I POČETAK ZIME.

OD SVETE KATE POČINJU PRIPREME ZA BOŽIĆ I PJEVAJU SE BOŽIĆNE PJESME. NAJPOPULARNIJA METEOROLOŠKA IZREKA KOJA SPOMINJE OVU SVETICU VEZUJUĆI JE UZ SNIJEG JER OBIČNO JE OVO DOBA ZNATNIJEG POGORŠANJA VREMENA I OSJETNOG ZAHLAĐENJA, PA SE KAŽE: SVETA KATA – SNIJEG NA VRATA. DONOSILA ONA SNIJEG ILI NE, ZA SVETU KATU SE VJERUJE DA JE SIMBOL HRABROSTI.

MALO KOJA SVETICA, KAO SVETA KATA, JE OD VRHUNSKIH UMJETNIKA PRIMILA IZVANREDNU POČAST KOJI JE PRIKAZUJU KAO KRALJEVNU OKRUNJENU RUŽAMA S PALMOM U RUCI, KNJIGOM, UZ STRAHOVITO MUČILO KOTAČA S BODEŽIMA ILI PAK S PRSTENOM KAO SIMBOLOM NJEZINE ZARUKE S KRISTOM.

SVETA KATARINA, ČIJE IME NA GRČKOM ZNAČI ‘ONA KOJA JE ČISTA’, ROĐENA JE OKO 282. GODINE POSLIJE KRISTA, A UMRLA JE 305. POSLIJE KRISTA – MUČENIČKOM SMRĆU. MUČENA JE I POGUBLJENA ZBOG SVOJE ČVRSTE VJERE U BOGA. U NARODU JE POSTALA OLIČENJE VJERE I ČISTOĆE. DANAS JE POZNATA KAO ZAŠTITNICA DJEVOJAKA I ČASTI DJEVOJAČKE, JER JE I SAMA BILA DJEVICA. ZAŠTITNICA JE I UMIRUĆIH JER JE UMRLA ZA VJERU, TE ZAŠTITNICA JE GOVORNIKA I TEOLOGA JER JE OBRANILA VJERU OD FILOZOFA KOJI SU JE TREBALI UVJERITI KAKO BOG NE POSTOJI. UZ TO, ONA JE I ZAŠTITNICA RADNIKA, UČENIKA, DOJILJA I BOLESNIH.

NA BRDU SINAJ GDJE JE SVETA KATARINA POKOPANA, CAR JUSTINIJAN JE SAGRADIO SAMOSTAN SVETE KATARINE KOJI SE I DANAS TAMO NALAZI. NA TOM ISTOM MJESTU SAGRAĐENO JE MEĐURELIGIJSKO SREDIŠTE ZA KRŠĆANE, ŽIDOVE I MUSLIMANE JER JE PREMA BIBLIJSKOJ PRIČI UPRAVO TAMO MOJSIJE PRIMIO DESET BOŽJIH ZAPOVIJEDI.

NEKADA SU NA SELU DO 25. STUDENOG SVI VANJSKI RADOVI BILI ZAVRŠENI, VIŠE SE NIJE RADILO NA POLJU, A LJUDI SU SE SVE VIŠE DRUŽILI I ODLAZILI U POSJETE JEDNI DRUGIMA TE PROVODILI VRIJEME UZ OBITELJ. ŽENE SU VEĆ TADA POČELE RAZMIŠLJATI O PRIPREMAMA ZA BOŽIĆNE BLAGDANE. U NARODU OD TOGA DANA I POČINJU PRIPREME ZA BOŽIĆ. U NEKIM SE KRAJEVIMA OD TOG DANA POSTI ČETIRI TJEDNA, A VJERNICI IDU NA MISE ZORNICE I DUHOVNO SE PRIPREMAJU ZA BLAGDANE KOJI SLIJEDE.

SVETA KATARINA NAJAVLJUJE ADVENTSKO VRIJEME KADA VJERNICI IZRAĐUJU ADVENTSKE VJENČIĆE, A U CRKVAMA SE PJEVAJU ADVENTSKE PJESME KOJE NAJAVLJUJU RADOSNU VIJEST. NEKE OD TIH PJESAMA SVIMA SU NAM POZNATE I PJEVAJU SE ČESTO I U NAŠIM CRKVAMA. PADAJ S NEBA ROSO SVETA!

SVIMA KOJI NOSITE IME KATA, KATARINA, KATICA ILI KAJA, ČESTITAMO IMENDAN I ŽELIMO SVAKO DOBRO U ŽIVOTU PO ZAGOVORU SV. KATE. SV. KATE, MOLI ZA NAS.

/MISIJA FRAMOST/