DANAS JE 33. nedjelja kroz godinu i 19. studenoga 2023.

  • RASPORED SVETIH MISA NAŠE FRANJEVAČKE MISIJE (FRAMOST) U NAREDNOM TJEDNU … JE UOBIČAJENIM SLIJEDOM …
  • SUDJELOVALI SMO NA BUNI U PROSLAVI SV. NIKOLE TAVELIĆA U TAMOŠNJOJ CRKVI I CENTRU SV. NIKOLE – PRVOG SVECA U HRVATA KOGA JE CRKVA SVETIM PROGLASILA. ON JE BIO FRANJEVAC, RODOM IZ ŠIBENIKA, MUČENIČKI JE SVOJ ŽIVOT DOVRŠIO U JERUZALEMU… ZAHVALJUJEMO SE DOMAĆINU I SVIMA KOJI SU NAM ISKAZALI SVOJE GOSTOPRIMSTVO I POŠTOVANJE…
  • U UTORAK JE GOSPA OD ZDRAVLJA I MISA ĆE BITI VEČERNJA U CRKVI SV. ANTE U CIMU U 17.00 SATI…
  • U SRIJEDU JE SV. CECILIJA ZAŠTITNICA CRKVENE GLAZBE, GLAZBARA I PJEVAČA I PJEVAČKIH ZBOROVA… MISA ĆE BITI U CRKVI SV. BARBARE OD 17.00 SATI…
  • U SUBOTU JE SV. KATA, ZA KOJU SU NAŠI STARI ZNALI KAZATI: SVETA KATA SNIJEG NA VRATA… SVEČANO SE PROSLAVLJA U GRUDAMA, LJUBUŠKOM I KREŠEVU…
  • U NEDJELJU JE NEDJELJA KRISTA KRALJA I SV. MISU U CIMU PJEVAT ĆE NAŠ CRKVENI ZBOR I TOM NEDJELJOM ZAVRŠAVA LITURGIJSKA – CRKVENA GODINA, A ONDA NAREDNE NEDJELJE OTPOČINJE DOŠAŠĆE I PROGRAMI KOJI SU VEZANI UZ TO CRKVENO RAZDOBLJE…
  • NAJAVITI U ILIĆIMA:
  • KREATIVNA RADIONICA CRKVE SV. FRANJE-ILIĆI, ŽENE I MLADI NAŠI, I OVE SU GODINE IZRADILI PRIGODNE ADVENTSKE VIJENCE ZA STOL ILI VRATA, KAO I DRUGE DEKORACIJE ZA BOŽIĆ… OVIM ONI ŽELE NAJAVITI KAKO ĆE NAREDNE NEDJELJE, 26.11., BITI PRIGODA NA PLATOU CRKVE POGLEDATI NJIHOVE, UISTINU, VRIJEDNE RADOVE I TOM PRILIKOM IH I KUPITI… SAV UTRŽAK OD PRODANIH NJIHOVIH URADAKA ONE ĆE DAROVATI U HUMANITARNE SVRHE: POMOĆI ONIMA KOJI SU U NEVOLJI … PRED BOŽIĆ, 2023. OVOM PRILIKOM IH ŽELIMO POHVALITI I ZAHVALITI SE SVIMA KOJI SU U OVOJ AKCIJI SUDJELOVALI ILI PAK NA DRUGI NAČIN JE POTPOMOGLI… BOG IH SVE BLAGOSLOVIO I SVAKIM IH DOBROM OBDARIO…
  • MEĐU NAMA JE BRAČNI PAR IZ KAŠTELA: G-ĐA MARICA I G. TONĆI TADIN… PRIJATELJSTVO KOJE SE PRIJE ODREĐENOG VREMENA OSTVARILO ONI SU KROZ MINULA TRI DANA U NAŠU SREDINU I POTVRDILI I DALI KORISNE UPUTE NAŠEM FOLKLORNOM ANSAMBLU… G-ĐA MARICA VODI I CRKVENE ZBOROVE U CRKVI U DOMA, A I ZAJEDNO S MUŽEM TONĆIJE JE ANGAŽIRANA OKO OČUVANJA BAŠTINE SVOGA KRAJA I NARODA… POZDRAVLJAMO IH I ZAHVALJUJEMO IM NA ISKAZANOJ DOBROTI I DOLASKU…
  • NA STOLU ZA TISAK JE JOŠ KOJI PRIMJERAK NAŠEG NOVOG BROJA LISTIĆA FRAMOST… UZMITE GA. PONESITE I ČITAJTE… PONESITE SVOJIMA!

 

 

A SADA DONOSIMO UKRATKO O SVETOJ CECILIJI, ZAŠTITNICI GLAZBENIKA, ČIJI SPOMENDAN I BLAGDAN PROSLAVLJAMO U SRIJEDU 22. STUDENOG:

SVETA CECILIJA JE JEDNA OD NAJZNAČAJNIJIH OSOBA RANOGA KRŠĆANSTVA. SREDNJOVJEKOVNI PISAC U IMENU CECILIJE GLEDA NEBESKE LJILJANE – COELI LILIA. HAGIOGRAFI KAŽU DA BI BEZ NJE, KOJU GLAZBENICI ŠTUJU KAO SVOJU ZAŠTITNICU, NAŠ KALENDAR OSTAO SIROMAŠNIJI. BLAGDAN OVE SVETICE SLAVIO SE VEĆ 545. GODINE.

PREMA STAROJ PREDAJI, SMATRA SE DA JE ROĐENA U RIMU POČETKOM 3. STOLJEĆA OD POGANSKIH RODITELJA. PREMA PUČKOJ LEGENDI, BILA JE KĆI RIMSKOG PATRICIJA KOJI JU JE ODGAJAO KAO KRŠĆANKU. RODITELJI JE UDAŠE ZA PLEMENITOG, ALI POGANSKOG MLADIĆA VALERIJANA. KAD SU JE DALI ZA ZARUČNICU VALERIJANU, NA DAN ZARUKA “DOK SU ODZVANJALI GLAZBENI INSTRUMENTI, ONA JE U SRCU PJEVALA SAMO GOSPODINU”. ODATLE JE DOŠLO I DO TOGA DA SU JE KASNIJE GLAZBENICI IZABRALI ZA ZAŠTITNICU. PRIJE NJE SE SLAVIO ZAŠTITNIK GLAZBE SV. IVAN KRSTITELJ ČIJI JE OTAC ZAHARIJA KOD NJEGOVA ROĐENJA ZAPJEVAO SVOJU PJESMU “BENEDICTUS”.

NAKON VJENČANJA, CECILIJA JE ZAMOLILA SUPRUGA DA POŠTUJE NJEZIN ZAVJET DJEVIČANSTVA. VALERIJAN JE PRISTAO, ALI UZ UVJET DA VIDI ANĐELA ZA KOJEG ONA KAŽE DA NAD NJOM BDIJE. CECILIJA JE POSLALA SVOGA MUŽA K PAPI URBANU KOJI SE S KRŠĆANIMA KRIO U KATAKOMBAMA U RIMU. ONDJE SE I VALERIJAN OBRATIO NA KRŠĆANSTVO. VRAĆAJUĆI SE CECILIJI, OPAZI ANĐELA KAKO STOJI DO NJE DRŽEĆI DVIJE CVJETNE KRUNE. ANĐEO POLOŽI KRUNU OD LJILJANA NA GLAVU CECILIJI, A KRUNU OD RUŽA NA GLAVU VALERIJANU.

UZ POMOĆ ANĐELOVU OBRATI SE NA KRŠĆANSTVO I VALERIJANOV BRAT I TAKO BRAĆA POČEŠE PROPOVIJEDATI KRISTOVO EVANĐELJE. DOZNAVŠI ZA TO, RIMSKI UPRAVITELJ IM ZAPOVIJEDI DA PRESTANU, NO KAD ONI TO NE HTJEDOŠE, DADE IH POGUBITI. ISPRVA JE CECILIJU POŠTEDIO, NADAJUĆI SE ZADOBITI NJEZINO VELIKO BOGATSTVO, NO KAKO JE ONA TO ODBILA, POKUŠA JE UDAVITI. ČUDOM, CECILIJA OSTADE NEOZLIJEĐENA, PA JE UPRAVITELJ POSLAO PO KRVNIKA DA JOJ ODRUBI GLAVU. KRVNIK TRIPUT POKUŠA, ALI JOJ SVAKI PUT SAMO IZRANI VRAT. CECILIJA JE NA ŽIVOTU OSTALA JOŠ TRI DANA. ZA TO VRIJEME RAZDIJELILA JE SVE SVOJE IMANJE SIROMASIMA I ZAMOLILA DA PRIJE SMRTI JOŠ VIDI PAPU URBANA. U OČEKIVANJU TOGA POSJETA KROZ TRI DANA JE NASTAVILA ISPOVIJEDANJEM KRŠĆANSKE VJERE. NE MOGAVŠI JE VIŠE ISPOVIJEDATI RIJEČIMA, IZRAZILA JE PRSTIMA SVOJU VJERU U TROJSTVENOGA BOGA.

CECILIJA JE NAJPRIJE POKOPANA U KALISTOVIM KATAKOMBAMA I TO UZ TAKOZVANU “KRIPTU PAPA”. KASNIJE JE NJEZINO TIJELO PAPA PASKAL I., KOJI JE BIO ŠTOVATELJ CECILIJE, DAO PRENIJETI U KRIPTU BAZILIKE U RIMU.  KRAJEM 16. STOLJEĆA SARKOFAG SVETE CECILIJE PONOVNO JE OTVOREN, A TIJELO JE PRONAĐENO U JOŠ DOSTA OČUVANU STANJU, ODJEVENO U ODJEĆU OD SVILE I ZLATA. TADA JE SLAVNI KIPAR MADERNA ISKLESAO POZNATI SVETIČIN KIP U MRAMORU KOJI JE VJERNA REPRODUKCIJA POGLEDA I POLOŽAJA TIJELA SVETE MUČENICE. KOPIJA TOGA KIPA JOŠ SE I DANAS NALAZI U KALISTOVIM KATAKOMBAMA, PODSJEĆAJUĆI DA JE SVETIČINO TIJELO NAJPRIJE ONDJE POČIVALO.

U LEGENDARNOM OPISU MUČENIŠTVA SV. CECILIJE, KOJI JE NASTAO DOSTA KASNO, ONA SE UZVISUJE I SLAVI KAO NAJSAVRŠENIJI UZOR KRŠĆANSKE ŽENE KOJA JE IZ LJUBAVI PREMA KRISTU ISPOVIJEDALA DJEVIČANSTVO I PODNIJELA MUČENIŠTVO.

SMATRALO SE DA JE CECILIJA ZA SVOGA ŽIVOTA BILA TAKO BLISKA NEBU DA JE MOGLA ČUTI ANĐEOSKO PJEVANJE. GOVORILO SE DA MOŽE SVIRATI NA SVAKOM GLAZBALU. STOGA ONA IZUMI ORGULJE I POSVETI IH ZA BOGOSLUŽJE. ZATO SE ČASTI KAO ZAŠTITNICA GLAZBE I GLAZBENIKA. NA SLIKAMA SE OBIČNO POJAVLJUJE SLUŠAJUĆI GLAZBU, PJEVAJUĆI ILI SVIRAJUĆI NA KAKVU GLAZBALU. POSEBNA SU JOJ OZNAKA ORGULJE. PONEKAD SE POJAVLJUJE S TRI OŽILJKA NA ZATILJKU. NA GLAVI ILI U NJEZINOJ BLIZINI ČESTO JOJ JE KRUNA BIJELIH ILI CRVENIH RUŽA.

ČESTITAMO BLAGDAN SV. CECILIJE NAŠIM PJEVAČIMA I GLAZBENICIMA.

/MISIJA FRAMOST/