U sklopu Dana svetog Ante u Cimu i tradicionalne franjevačke pobožnosti 13 utoraka svetom Anti u Cimu, 04. travnja ove godine ugostili smo drage nam prijatelje Pučke kantače (pivače) Župe svetog Mihovila Arkanđela iz Kaštel Kambelovca koji su nam otpjevali tradicionalnu korizmenu pučku misu.

Donosimo članak o njihovim korizmenim nastupima.

˝Koncert korizmenih pučkih napjeva˝

Pučki kantači Župe sv. Mihovila Arkanđela iz Kaštel Kambelovca ovaj vikend 18. i 19.03. gostovali su na poziv i u organizaciji Franjevačkog samostana sv. Ante u Sarajevu. Tom prigodom održali su samostalni koncert ˝Korizmeni napjevi Dalmacije˝ u subotu 18. ožujka i pjevanje za vrijeme svete mise na Bistriku u nedjelju 19.ožujka.

Pučki pjevači su ljudi iz puka, koji pjevajući prenose živu tradiciju crkvenog glazbovanja. Na taj način oni ne samo da otimaju od zaborava napjeve koji nisu notno zapisani, već živo svjedoče naslijeđe svojih predaka od kojih su ih naučili. Crkveno pjevanje najaktivnije je  bilo u korizmeno vrijeme,  svojevrsna kulminacija svih napjeva događa se  u  Velikom tjednu iliti Veloj šetemani. U životu vjernika to je vrijeme proživljavanja pokore, kad se kršćanin pokušava istinski identificirati s Isukrstovom mukom. Već više od dvije tisuće godina traje taj vid identifikacije s Isukrstom, a poglavito u Dalmaciji gdje su se razvili  i održali brojni oblici štovanja njegove pasije.

Kantači su se predstavili korizmenim napjevima iz crkve u Kaštel Kambelovcu i pokušali su pjesmom prenijeti osjećaje Isusove muke.

Glagoljaško crkveno pjevanje sačuvano je usmenom predajom kroz deset stoljeća kao specifična hrvatska sastavnica liturgijskog pjevanja po obredu zapadne crkve. U  20. stoljeću došlo je  do značajnih promjena u repertoar, načinu izvedbe i  tonskim  odnosima u glazbenoj praksi crkvenog pučkog pjevanja.

Pučki kantači su tako prenijeli  dašak Dalmacije kroz  pjesme i običaje te osjećaje koje gaje prema tradicijskoj pučkoj crkvenoj tradicijii.

Iako redovno  pjevaju kao dio župnog zbora , prema tradiciji mnoge napjeve izvode samo muški pjevači . Na poticaj i sponzorstvo gospodina Joška Berketa , voditelj pučkih pjevača je gospodin Mirko Jankov. Također, sve troškove ovog gostovanja snosio je gospodin Berket te mu ovom prigodom zahvaljujemo. U ovom sastavu nastupili su: prvi tenori Ante Perišin  i Mate Bedalov drugi  tenori : Joško Berket , Tonći Tadin i Ivica Žegarac , baritoni: Tomislav Tadin, Joško Krokar i Toni Tadin i  basi: Ivan Šoša i Ivica Čelan . S korizmenim napjevima pjevači će uskoro sudjelovati kako u svojoj župi u Kaštel Kambelovcu i u drugim župama Dalmacije te u Mostaru.

Donosimo fotografije iz Franjevačkog centra “Sv. Ante – Cim” Mostar.

Foto: Ante Boras

/Misija FRAMOST/