U sklopu manifestacije i dana ”Lipanjskih zora” jučer je, 11. lipnja, u Ilićima svečano obilježena i proslavljena 31. obljetnica vojno redarstvene operacije ”Lipanjske zore”.

Proslava je počela polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno križa na brdu Orlovac, zatim, uz intoniranje himne i mirozov, vijenci i svijeće su položeni i kod spomen obilježja za sve poginule i nestale u minulim ratovima i poraćima ispred crkve sv. Franje u Ilićima. Nakon toga uslijedilo je svečano misno slavlje koje je predvodio fra Luka Marić uz pratnju velikog mješovitog zbora ”Sv. Ante ’39” Cim, te blagoslov i svečano otvaranje obnovljenog ”Kamenog mosta” na rijeci Radobolji.

Unatoč kiši, bio je to uistinu svečan Dan Gospodnji – dan zahvale za dar slobode, dan zahvale za žrtvu branitelja i dan molitve za sve poginule i nestale u minulim ratovima i poraćima.

Po završetku službenog dijela, uslijedio je bogat kulturno zabavni program na igralištu OŠ Ilići.

Prisjetimo se…

Operacija ”Lipanjske zore” zajednička je operacija HVO-a, HV-a i HOS-a iz lipnja 1992. godine.

Prva je to velika akcija HVO-a, koja je trajala od 7. lipnja do 26. lipnja 1992. godine i kojom je oslobođena dolina rijeke Neretve i vraćeno pod kontrolu 1800 četvornih kilometara teritorija.

Većina vojnih stručnjaka smatra kako je ova akcija bila prekretnica u ratu u BiH, ali i kako je oslobađanjem doline Neretve spašena i južna Dalmacija. Oslobađanje desne obale rijeke Neretve kreće 11. lipnja 1992. godine.

U operaciji ”Lipanjske zore” sudjelovalo je ukupno 4670 hrvatskih vojnika. Tijekom prva dva dana poginulo je deset hrvatskih vojnika… NEKA IM JE VJEČNA HVALA I SLAVA !!

 

Foto: Ante Boras

 

/Misija FRAMOST/