”Svaki dobar dan od Boga je. Zahvalni smo Bogu za ovo što danas imamo. Zahvalni smo Bogu za ovo učinjeno. Od želje i ideje, projekta, rada, izvedbe, do onoga što danas ovdje na ponos nas živih i na spomen vječan naših umrlih ostaje kao vidljivi znak naše ljubavi prema njima, ali i prema Bogu; kao vidljiv dokaz naše vjere i nade da smrt nije posljednje, nego uskrsnuće je ono koje se dogodilo i koje traje.” …riječi su fra Mile Vlašića kojima je sinoć, 11. lipnja, blagoslovio svečano otvoreno spomen-obilježje svim poginulima, stradalima i nestalima u Drugom svjetskom ratu, poraću i Domovinsko-obrambenom ratu iz župe Ploče-Tepčići, te pripadnicima 4. Gardijske brigade Hrvatske vojske ”Pauci” i 10. Topničko-raketnog puka HVO Široki Brijeg stradalima na području župe Ploče-Tepčići.

Prije blagoslova, prigodnim govorom i presjecanjem vrpce, ministar za pitanje branitelja HNŽ-a, gosp. Oliver Soldo otvaranje spomen-obilježja učinio je službenim, nakon čega je uslijedilo polaganje vijenaca i paljenje svijeća.

Uz prisustvo nekoliko stotina župljana i mještana, svečanosti su nazočili i brojni gosti, predstavnici općinske i županijske vlasti, načelnik Općine Čitluk gosp. Marin Radišić, predstavnici IV gardijske brigade iz Splita i mnogi drugi.

Ceremoniju svečanog otvaranja i blagoslova spomen-obilježja, idejnog projekta dipl.ing.arh. Dajane Šaravanja, propratio je i uzveličao puhački orkestar HKUD-a ”Seljačka Sloga” iz Trebižata.

Svečanu svetu misu za sve poginule, stradale i nestale u minulim ratovima i poraćima, predvodio je fra Mile Vlašić, uz koncelebraciju fra Bonifacija Barbarića i pratnju mješovitog pjevačkog zbora “Sv. Franjo” iz Čapljine.

Želja je i namjera fratara, župljana i mještana župe Ploče – Tepčići da ovaj dan postane svojevrsna tradicija i da nedjelja pred blagdan sv. Ante bude spomendan na sve one čija su imena uklesana u ovo spomen-obilježje, kao znamen vječne ljubavi i zahvale za sve što učiniše i dadoše za svoj narod i domovinu. Isusove su riječi: ”Nema veće ljubavi nego život svoj položiti za drugoga” …oni to učiniše i neka im Bog bude nagrada i plaća.

Nakon svečanosti otvaranja spomen-obilježja i svete mise, uslijedilo je druženje uz zakusku u Domu sv. Ante.

U ime misije Framost i svog ovdašnjeg puka, našim dragim prijateljima – župi Ploče – Tepčići želimo iskreno čestitati na ovom danu i događaju i zazvati Božji blagoslov na sve njih i na sve ono što još imaju u planu činiti – da u svojim naumima ustraju i na rodnoj hrvatskoj grudi ostanu.

 

Foto: Budimir Bošnjak

 

/Misija FRAMOST/