U subotu 17. lipnja 2023. godine u Mostaru ispred Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača održat će se Državna smotra izvornog folklora Hrvata u BiH, u organizaciji Udruge hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava u BiH (UHAKUD u BiH) i Hrvatske kulturne zajednice u FBiH (HKZ u FBIH).

Ovogodišnja smotra dio je međunarodnog programa obilježavanja dvadesete obljetnice UNESCO konvencije o nematerijalnoj kulturnoj baštini. UHAKUD u BiH kao akreditirana udruga za  suradnju s UNESCO povjerenstvom za nematerijalnu kulturnu baštinu dobilo je pravo korištenja logo UNESCO-a za ovaj program.

Na Smotri će se prezentirati najkvalitetnija kulturno umjetnička društva koja baštine višestoljetnu tradicijsku kulturnu baštinu Hrvata, a sve u raskoši svojih izvornih nošnji, plesova, glazbala, napjeva i običaja.

Smotra je ocjenjivačkog karaktera i među izvođačima organizatori biraju društva iz BiH za sudionike na drugim smotrama folklora: Vinkovačke jeseni, Brodsko kolo, Đakovački vezovi, Na Neretvu misečina pala i Državnu smotru Hrvatskog sabora kulture.

Članovi stručne komisije su istaknuti etnolozi, etnokoreolozi i etnomuzikolozi: prof. dr. sc. Jasmina Talam, akademikinja;  prof. Andrija Ivančan i prof. Vidoslav Bagur .

U programu smotre nastupit će: 

1. HKUD „Fra Jozo Križić“ – Roško Polje
2. HKUD „Luke“ – Čapljina
3. HKUD „Rodoč“ – Mostar
4. HKUD „Zora“ Struge-Gorica
5. KUD „Rudine“ – Župa Vidoši
6. HKUD „Tihaljina“ – Grude
7. HKUD „Hercegovac“ Široki Brijeg
8. HKUD „Vrila“ –Župa Mostarski Gradac
9. KUD „Mokro“ – Široki Brijeg
10. HKUD „Fra Petar Bakula“ – Posušje
11. HKD „Napredak“ – Podružnica Odžak
12. HKD „Napredak“ – Podružnica Bugojno
13. KUD „Stari hrast 2000“ – Novi Travnik
14. HKUD „Gromovnik“ – Novi Šeher
15. HKUD „Sv. Ante“ – Cim, Mostar
16. HKUD „Goranci“ – Mostar

Gosti smotre bit će društva iz Republike Hrvatske i predstavnici drugih naroda u BiH: KUD “Lipa” Slavetić – Jastrebarsko i FA Neretva iz Jablanice.

Početak Državne smotre izvornog folklora Hrvata u BiH je u 18:30 sati, a smotri će prethoditi mimohod svih sudionika od katedrale Marije Majke Crkve do HD Herceg Stjepana Kosače s početkom u 18 sati.

U okviru Državne smotre izvornog folklora Hrvata u BiH po prvi puta se organizira sajam kojega priređuju Seljački savez Federacije BiH s ponudom poljoprivrednih proizvoda i braniteljske zadruge koje predstavljaju izvorne rukotvorine.

Nakon službenog dijela programa uslijedit će zabavni program uz Klapu Grga za sve posjetitelje i izvođače.

”Dođite i uživajte u raskoši narodnih nošnji, običaja, pjesama i plesova” – poruka je organizatora, a kako prenosi /hercegovina.info/

 

/Misija FRAMOST/