Nakon Ilića i Cima, Lipanjske zore su danas, 15. lipnja, prigodno i dostojanstveno obilježene i proslavljene i na Rudniku i u Orlacu – prvo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Rudniku ispred spomen-obilježja za 44 poginula branitelja HVO-a II. bojne rudničke i pred križem u dvorištu crkve sv. Barbare; zatim u Bakinoj Luci kod spomen ploče na mjestu stradavanja Thomasa Otta R. Lindera i u Orlacu ispred spomen-obilježja za sve hrvatske vojnike iz tog mjesta poginule za vrijeme Drugog svjetskog i Domovinskog rata.

Pod svetom misom u 19.00 sati, služenoj u crkvi sv. Barbare na Rudniku, zahvaljivalo se Bogu na ovom danu i braniteljima na žrtvi i daru slobode  i  molilo za pokoj duša svih poginulih, stradalih i nestalih tijekom minulih ratova i poraća. Sveto misno slavlje predvodio je fra Luka Marić, a pjesmom propratili profesorica Silvia Vukojević i mješoviti pjevački zbor ”Sv. Ante ’39”.

”Branili ste grad i dom, branili ste narod svoj. Za zemlju ste našu život dali, vječno snivajte u miru svom” … natpis je koji uz 44 imena stoji uklesan na spomen – obilježju poginulih branitelja II. bojne rudničke na Rudniku u Mostaru. I nebrojeno je mnogo mjesta na kojima stoji tako isklesan kamen da svjedoči o jednom vremenu i podsjeća na žrtvu vitezova koji, bez straha, ni pred čim ne uzmakoše i za nas i domovinu živote položiše. Kamen će vječno nositi spomen taj a mi čuvati istinu i njih od zaborava. Neka im je vječna hvala i slava !!

Po završetku svete mise zajedništvo i druženje nastavilo se u dvorani crkve.

Dio današnjih događanja donosimo u foto galeriji…

 

Foto: Ante Boras

 

/Misija FRAMOST/