Prvim danom ljeta se službeno smatra dan ljetnog solsticija, koji obično pada između 20. lipnja i 23. lipnja. Ove godine ljeto službeno počinje danas, 21. lipnja, u 16 sati i 57 minuta.

Po konvenciji ljeto na sjevernoj Zemljinoj polutki traje dio lipnja, cijeli srpanj, kolovoz i dio rujna – otprilike od 20. lipnja do 23. rujna; a na južnoj Zemljinoj polutki dio prosinca, cijeli siječanj, veljaču i dio ožujka – od oko 20. prosinca do oko 21. ožujka.

Meteorološki, gledano prema temperaturi ljeto počinje tri tjedna ranije, početkom lipnja, pa se tri ljetna mjeseca smatraju lipanj, srpanj i kolovoz, iako kalendarski veći dio rujna nego lipnja pripada ljetnom godišnjem dobu. I dok se mnogi zalažu kako bi zapravo godišnja doba i trebalo računati prema vremenskim prilikama i postići da se poklapaju točno s mjesecima, za sada se još uvijek službeno godišnja doba računaju astronomski, prema zimskom i ljetnom solsticiju i ekvinociju, tj. prema položaju Zemlje u odnosu na Sunce u određenom trenutku.

Na dan početka ljeta, takozvanu dugodnevnicu (ljetnji solsticij) dan je najduži, a noć najkraća. Ispraćaj Sunca i njegov doček u zoru idućeg dana središnji su događaji vezani uz ljetni solsticij. Paljenje krijesa u čast Sunca običaj je kojeg baštini čitav europski kontinent. Jedna od zanimljivijih solsticijskih svečanosti odvija se u Stonehengeu u Velikoj Britaniji, gdje se svake godine okupi velik broj znatiželjnika i poštovatelja druida.

Za većinu ljudi, gledano sa znanstvenog stajališta, ljeto donosi mnoge psihološke prednosti, jer toplina i svjetlost imaju pozitivne učinke na mentalno zdravlje i raspoloženje. Ljeti većina ide na zasluženi godišnji odmor, koji je također vrlo važan za mentalno i fizičko zdravlje. S druge pak strane imamo i više slobodnog vremena koje možemo provoditi s obitelji i prijateljima, posvetiti se sebi, aktivnostima koje volimo i koje nas opuštaju, poput čitanja i slično. Ljeti smo puno opušteniji što je ključno za mentalno zdravlje.

Za ugodno ljeto ne zaboravite:

Piti mnogo vode i tekućine kako biste spriječili dehidraciju.

Nositi šešire i zaštitne kreme za lice svaki put kada izlazite iz doma.

Obavljati fizički zahtjevne aktivnosti rano ujutro ili kasnije uvečer kada su temperature nešto niže.

Servisirati klima uređaj kako bi zrak koji udišete bio zdrav.

Zdravo se hraniti i unositi više svježeg voća i povrća u organizam.

 

Želimo Vam ugodno i mirno ljeto !!

/Misija FRAMOST/

 

Izvori: /covermagazin.com/ /skole.hr/