26. lipnja obilježava se kao dan kada je HVO 1992. godine oslobodio Mostar iz okruženja JNA rezervista i pobunjenih Srba.

U povodu tog povijesnog događaja, uz nazočnost ratnih zapovjednika, branitelja i članova obitelji poginulih pripadnika HVO-a, na Merdžan glavi jučer su položeni vijenci i zapaljene svijeće, čime je završena ovogodišnja manifestacija ”Lipanjske zore” 2023. , i dostojanstveno obilježena 31. obljetnica akcije oslobođenja mostarske općine koju su hrvatske snage pokrenule 7. lipnja 1992. godine. Akcija je završena 26. lipnja zauzimanjem snažnog uporišta Merdžan glave u Podveležju istočno od Mostara prema Nevesinju. Ovo je ujedno bila i prva pobjeda nad velikosrpskim agresorom u ratu u Bosni i Hercegovini, kojom su oslobođeni Mostar, Stolac i dio Čapljine.

Na platou Podveležje, gdje su vođene ključne i najteže bitke, živote su izgubila 34 pripadnika HVO-a. Za pokoj duša njihovih, te u zahvalnost i na vječni spomen njihove  žrtve, u 19.00 sati služena je sveta misa u Domu svetog Ante u Cimu. Nakon svete mise, u prostorijama mjesne zajednice Cim, upriličeno je otvaranje treće izložbe fotografija u čast svim pripadnicima III. Cimske bojne.

Foto: Ante Boras

 

/Misija FRAMOST/