Jabukov pekmez je popularna namirnica zbog svoje slatkoće i izvrsnog okusa, ali i zbog svojih nutritivnih svojstava. Kao lijek prirodno je sredstvo za poboljšanje probave, pročišćavanje krvi i povećanje željeza kod ljudi koji pate od anemije; jača imunitet, te pomaže regulaciji šećera u krvi i radu štitne žlijezde.

Svi pekmezi se prave na sličan način. Kada govorimo o jabukovu pekmezu radi se o tečnoj do srednje gustoj supstanci napravljenoj postupkom cijeđenja a potom i ukuhavanja soka od jabuke, bez dodatka šećera ili drugih zaslađivača.

Dakle, prirodan i čist pekmez je najčešće tamno bordo do crne boje. Može biti slatki ili kiseli, zavisno koje jabuke su cijeđene ali moraju biti zrele. Smatra se da je bolji i jači što duže stoji, sazrijeva. Ne zahtijeva posebno skladištenje, ostavlja se na tamno mjesto i dalje od izvora toplote.

Pekmez od jabuka kao lijek sadrži visoku koncentraciju željeza i C vitamina, kao i drugih vitamina i minerala. Kao takav, preporučuje se u liječenju anemije. Pospješuje rad pojedinih organa i čišćenje cijelog organizma.

Slatki pekmez od jabuke posebno se preporučuje kod neadekvatne ishrane gdje je možete koristiti za jačanje organizma umjesto različitih kemijskih multivitaminskih dodataka.

Za kiseli pekmez od jabuka se koristi divlja jabuka. Ovaj pekmez je vrlo vrijedna namirnica za dijabetičare i ljude koji imaju zdravstvenih problema. Njegovim konzumiranjem jačate krvnu sliku i imunološki sustav; te ćete nadopuniti nedostatke minerala i vitamina u organizmu na potpuno prirodan i zdrav način.

Pekmez od jabuka ima iznimna ljekovita svojstva i pomaže za:

smanjenje i regulaciju šećera u krvi

smanjenje kolesterola i triglicerida

jačanje imuniteta i popravljanje krvne slike

smanjenje i liječenje kašlja

nadoknađivanje minerala i vitamina u organizmu

probleme sa jetrom, njeno čišćenje i regeneraciju

te pospješuje rad štitne žlijezde.

Jabuka sadrži oko 80 % vode, oko 10 do 12 % ugljikohidrata, 1 % masnoća i bjelančevina, a isto toliko ima i celuloze. U njenom sastavu zastupljeni su šećeri – glukoza, fruktoza i saharoza, te organske kiseline. Jabuka u sebi ima velike količine vitamina C i beta karotena, B-kompleksa dok od minerala najviše ima kalija, fosfora, željeza i kalcija. Osim toga, jabuke su bogat izvor vlakana i sadrže prirodne antioksidanse, poput flavonoida i polifenola, koji su korisni za zdravlje srca, smanjenje upala i oksidativnog stresa u tijelu.

Također, jabukov pekmez se može koristiti kao zaslađivač u kolačima ili drugim slasticama. Za razliku od uobičajenog bijelog šećera, jabukov pekmez sadrži prirodne šećere i manje kalorija, što ga čini zdravijim izborom za zaslađivanje.

 

Izvori: /gastrovitalis.com/ /narodnilijek.com/

/Misija FRAMOST/