DANAS JE 13. nedjelja kroz godinu, 2.7. 2023.

 • RASPORED SVETIH MISA NAŠE FRANJEVAČKE MISIJE (FRAMOST) u narednom tjednu je uobičajenim slijedom …

 

  • Proslavili smo Ivandan – rođenje sv. Ivana Krstitelja isto tako i Petrovdan kad smo se uzradovali posvećenju i dovršenju stolne franjevačke crkve Petra i Pavla u Mostaru, te sutradan ređenju za svećenika petorice mladih fratara;
  • Također smo pohodili Međugorje o 42. obljetnici Gospinih ukazanja u Međugorju;
  • Danas je ‘Bilska nedilja’, prva nedjelja po Petrovdanu i tradicionalna je misa na Bilima u povijesnom i tradicionalnom misištu Bile koja otpočinje od 11.30 sati…
  • Također je danas i misa s blagoslovom polja na Planinici u 11.00 sati…
  • Slavili smo sv. misu za poginule Cimske branitelje /njih 47/; misa je bila u ponedjeljak 26.lipnja i potom smo sudjelovali na večeri izloženih ratnih fotografija navedene postrojbe.
  • U srijedu je zavjetna misa Gospi na Smrčenjacima u 18.00 sati;
  • U nedjelju je proslava sv. Nikole Tavelića i crkve na Raškoj Gori; 

    

   DANAS JE SLAVLJENA SV. MISA NA MISIŠTU NA BILIMA; 2. SRPNJA 2023

   Prastaro je to svetište – Misište na Bilima. Jedno od najstarijih svetišta u Hercegovini.

   Prve nedjelje po Petrovdanu, svake godine mještani Mostarskoga Graca, Pologa, Goranaca, te susjednih župa Mostara i okolice, iz Brotnja i ostalih hercegovačkih župa, zajedno sa svojim fratrima tradicionalno se okupljaju na ovome misištu na Bilima gdje su se u vrijeme Turaka fratri zajedno sa svojim vjernicima krili da bi održavali svete mise.

   Svake godine, dakle, prve nedjelje po Petrovdanu, tradicionalno se služi misa i blagoslov polja na starodrevnom svetištu Misištu na Bilima.

   Ove godine je misa u nedjelju 2. srpnja, u 11.30 sati.

   Povijesne činjenice o Misištu Bile govore kako je to prastaro svetište – odavnina zvano Misište, zasigurno najstarije na ovim prostorima ali i jedno od najstarijih svetišta u Hercegovini uopće.

   O povijesti ovog svetišta možemo reći kako prema crkvenim zapisima, koji datiraju još od oko prije 700 godina, možemo vidjeti da su se od tih starih vremena u Misištu slavile svete mise. Franjevci iz župe Mostarski Gradac brižno su bilježili i kroz povijest pratili razvoj ovoga kraja tako da danas imamo sve zabilježeno u crkvenim knjigama.

   Kroz taj dugi niz godina kršćanstvo kao vjera imalo je dobrih i loših razdoblja. Bilo je i kažnjavanja i progona kršćana a samim time i franjevaca koji su boravili i borave na ovim krajevima. Služenje svetih misa u Misištu nije nikad prekidano bez obzira u kakvom se položaju nalazilo kršćanstvo.

   Prema pričama koje smo čuli pouzdano znamo da su se mise ponekad održavale tajno uz ogroman rizik koji su vjernici morali nositi na svojim leđima.

   Zbog jake vjere i ustrajnih franjevaca, iz godine u godinu, kroz stoljeća i desetljeća, služenje Svetih misa održalo se sve do danas. Svake godine prve nedjelje po Petrovdanu u svetištu Bile – Misištu slavi se Sveta misa.

   Bilo da je puk iz ovih krajeva ili je nekada davno otišao u bijeli svijet zna da je misa uvijek u nedjelju po Petrovdanu i to je kao nepisani zakon.