Na današnji dan prije točno 167 godina, 10. srpnja 1856., u Smiljanu u Lici, rođen je čovjek koji je zauvijek promijenio svijet. Elektrotehničar, fizičar, genijalni izumitelj; jedan od najvećih umova u povijesti čovječanstva, zaslužan za nastanak modernog svijeta – Nikola Tesla.

Od najranije dobi pokazivao je izrazito intuitivno shvaćanje prirode kojom je bio posve opčinjen. Već 1883. godine otišao u Strassburg gdje je uspio izgraditi svoj prvi indukcijski elektromotor napajan izmjeničnom strujom, a godinu dana kasnije preselio se u SAD gdje je donio niz revolucionarnih otkrića na polju elektrotehnike. U povijesti je ostao upamćen kao jedan od najvećih svjetskih izumitelja, ali istodobno osporavan od konkurencije koja nije shvaćala njegove ideje koje su bile ispred tadašnjeg, a i sadašnjeg, vremena.

Tesla je podrijetlom iz kršćanske pravoslavne obitelji. Otac mu se zvao Milutin Tesla i bio je pravoslavni svećenik, a majka Georgina bila je iz obitelji Mandić, također pravoslavnih svećenika. Odgoj u kršćanskom duhu od bogobojaznih roditelja ostavio je duboki pečat u životu genijalnog znanstvenika koji se ”ponosio srpskim rodom i hrvatskom domovinom”.

Osnovnu školu završio je u Lici, a Višu realnu gimnaziju u Karlovcu. Pošto je obolio od teške bolesti kolere, usprkos željama roditelja da postane svećenik, upisao je studij politehnike u Grazu, a pet godina kasnije u Pragu. Nakon završetka studija radi u Budimpešti, a 1894. odlazi u SAD gdje se u potpunosti razvio i otkrio Teslin genijalni um.

Njegovi izumi na području elektrotehnike i fizike promijenili su znanost i svakodnevni život. Dok je njegov kolega (i kasniji oponent) Thomas Edison zagovarao istosmjernu struju, Tesla je otkrio višefaznu struju i transformator, čime je omogućio jeftino prenošenje električne energije na velike udaljenosti i njezinu masovnu uporabu.

Nikola Tesla napravio je još niz izuma i radio na brojnim drugim projektima, uključujući bežičnu komunikaciju, radiotehnologiju i elektromagnetska polja koji su zadužili čovječanstvo . Za mnoge, Tesla je simbol neumorne inventivnosti i kreativnosti, a prema nekim autorima veliki dio Teslinih otkrića i izuma je skriven od javnosti u tajnim arhivima CIA-e i NSA.

Zanimljiva je i činjenica da je bio otac radiotehnike, ali su za njegova života zasluge na tom području pripisivali talijanu Marconiju. Nepravda je ispravljena tek 1943. kada je Vrhovni sud SAD-a donio presudu da Tesli pripada primat na polju radiotehnike.

Neki od najpoznatijih izuma su: Teslin transformator struje visoke frekvencije, indukcijski motor, teledirigirani čamac, prijenos električne energije bežičnim putem i svakako – izmjenična struja koja je promijenila svijet. Primjenjuju se u širokom spektru od energetike, strojarstva, telekomunikacija, medicine i drugdje; i temelji su današnje industrije, pa i cijele civilizacije.

Danas Teslino ime predstavlja cijenjeni brand u svijetu i za njega se otimaju velike korporacije. Primjerice, kompanija iz Silicijske doline koja proizvodi poznata električna sportska vozila prozvala se Tesla Motors, a elektronička tvrtka Nvidia prozvala je Teslinim imenom svoje komercijalno superračunalo i liniju svojih grafičkih kartica.

Zahvaljujući gotovo fotografskom pamćenju, Tesla je mogao zapamtiti cijele knjige i detalje svih svojih izuma. Imao je izražen smisao za lijepo, lijepe manire i govorio je šest jezika. Većinu svog života proveo je u hotelskoj sobi, živio u celibatu, malo spavao, bio opsjednut brojem tri, volio golubove, mrzio bisere i prije sto godina predvidio je da ćemo imati pametne telefone.

Neke od poznatih Teslinih izreka su:

”Ne žalim što su drugi pokrali moje ideje. Žalim što nemaju svoje.”

”Vaša mržnja, pretvorena u električnu energiju, mogla bi osvjetljavati gradove i gradove.”

”Znanstvenici danas misle duboko umjesto jasno. Čovjek mora biti zdrav da misli jasno, ali se može misliti duboko i biti prilično lud.”

Zadnje godine svog života proveo je hraneći golubove i živio je uglavnom od godišnjeg honorara iz domovine. Umro je siromašan i u dugovima. Do posljednjeg trenutka Tesla je neumorno radio, a 7. siječnja 1943. preminuo je u svojoj hotelskoj sobi 3327 na 33. katu hotela New Yorker u New Yorku oko 22 sata i 30 minuta pod čudnim okolnostima u 87. godini života, vjeruje se od posljedica srčanog tromba.

Hrvatski sabor je 2014. godine njegov rođendan proglasio Nacionalnim danom Nikole Tesle te danom znanosti, tehnologije i inovacije.

Svaki put kad upalite računalo sjetite se najvećeg znanstvenika iz Hrvatske!! …jer se izmjenična struja proizvodi u Teslinom trofaznom generatoru, prenosi se Teslinom visokonaponskom mrežom, Teslina zavojnica daje napon za sliku na monitoru, a bežični miš radi putem radiovalova koje je prvi proizveo Tesla.

 

Izvori : /hrvatskonebo.org/, /green.hr/, /lika-online.hr/, /povijest.hr/, /24sata.hr/

/Misija FRAMOST/