Danas Crkva slavi blagdan svetog Jakova Zebedejeva. Njega se naziva Jakov Zebedejev (stariji), da bi ga se razlikovalo od Jakova Alfejeva (mlađega), koji je također jedan od apostola. Ubraja se u izabranu trojku Isusovih učenika: Petar, Jakov i Ivan. Svjedok je uskrsnuća Jairove kćeri (Mk 5,37), Isusova preobraženja (Mk 9,2) i agonije u Getsemaniju (Mk 14,33). Od svih apostola Jakov je prvi posvjedočio svoju vjernost Kristu mučeničkom smrću.

Jakov Stariji je bio brat Ivana apostola i evanđelista, a rođen je u ribarskom mjestu Betsaidi, na Genezaretskom jezeru. Otac mu je bio ribar Zebedej, a majka Saloma, koja se spominje na više mjesta u Novom zavjetu, i to kao pobožna žena koja je pratila Isusa na njegovom križnom putu, te kao jedna od svjedokinja njegova uskrsnuća.

Dvojicu braće, koja su kao i njihov otac bili ribari, jednom je prilikom, dok su krpali mreže, pozvao sam Isus da pođu za njim, što su oni spremno i učinili. Njih su dvojica, zajedno sa svetim Petrom, bili najbliži Isusovi učenici, koji su mogli svjedočiti o posebnim događajima iz života svoga Gospodina. Tako su jedino oni nazočni u situaciji kada je Krist izliječio Petrovu punicu, kada je oživio Jairovu kćer, prilikom Kristova preobraženja na brdu Tabor, kao i onda kada se smrtno znojio na Maslinskoj gori.

Zbog njihove vatrene naravi, Isus Ivana i Jakova naziva “sinovima groma“. Primjerice, kad su se jednom vraćali iz nekog samarijskog sela koje nije htjelo primiti Isusa i apostole, njih su dvojica predložila Isusu da pošalje vatru s neba i uništi mjesto. No, unatoč takvoj žestokoj naravi, obojica će itekako posvjedočiti ljubav i vjernost svome Učitelju. Nakon Kristova uskrsnuća, Jakov je više puta vidio Isusa, a nakon što je Isus uzašao na nebo, zajedno se s drugim apostolima i Isusovom Majkom nalazio na njihovim okupljanjima, te je poslije silaska Duha Svetoga javno i neustrašivo očitovao svoju vjeru.

Štoviše, upravo će zbog te gorljivosti i neustrašivosti prvi od apostola položiti život za svog Gospodina. Njega je 42. ili 44. god. dao mačem pogubiti Herod Agripa, unuk onoga kralja Heroda koji je, htijući ubiti novorođenog Isusa, pogubio nevinu dječicu.

Nakon što su Arapi razorili Jeruzalem, njegovo je tijelo u 7. st. preneseno u Španjolsku, a na mjestu gdje su sahranjeni njegovi zemni ostaci dignut će se grad Santiago de Compostela (Santiago = sveti Jakov), treće najsvetije katoličko hodočasničko mjesto, nakon Jeruzalema i Rima.

Osim što se časti kao zaštitnik Španjolske, svetoga Jakova se zaziva kod reumatskih bolesti i artritisa, zaštitnik je hodočasnika, putnika, vojnika, konjanika, jahača, veterinara, ratara itd., a njemu su također posvećene mnoge crkve i kapele diljem svijeta, pa tako i kod nas. U ikonografiji ga se obično prikazuje kao putnika sa štapom u ruci, a ponekad s mačem, zbog njegove mučeničke smrti.

Blagdan mu se slavio zajedno s bratom Ivanom krajem prosinca, a negdje o Uskrsu. Konačno se ustalio na dan prijenosa njegova tijela 25. srpnja.

MOLITVA SVETOM JAKOVU ZABEDEJEVU,  za sve bolove kostiju i krvi

Sveti Jakove, naš mili zaštitniče voljenog Bilaja i mnogih drugih župa… posebno Španjolske u koju se u spomen na tvoju gorljivu ljubav prema Kristu hodočasti dušom i tijelom. Tebe se zaziva u reumatskim teškoćama i artritisu… zato te molim da sve oboljele izliječiš, darujući im vode iz svoje blagoslovljene tikvice u školjku koju čine njihove molitvene ruke, na kraju se sjeti i mene. Daj da svi ispijemo zdravlje nebesko, koje si nam od Spasitelja isprosio. Dođi sa Duhom Svetim u bolnice… u staračke domove, u naše bolne postelje. Naši anđeli čuvari neka ti budu u ispomoći. Da se okrijepi što više bolnih duša… da ustanu oni oboljeli od raznih bolesti kostiju, artritisa, išijasa, artroze, krvi i vena, multipla skleroze ( ti znaš na koga sve mislim dok ti ovu molitvu pišem, blagoslovi mi duše vapajne… daj da suze im obrišem.) ISUSE ZAPOVIJEDI NAM DA USTANEMO I MI ĆEMO PLESATI! Štake i kolica potrebitih strovali u bezdan, kosti nam ojačaj svima, jakosti naša uspravi nas mišicom svojom, da te svaka kost proslavlja, da te svako srce hvali do vijeka, amen. Smiluj nam se Oče dobri i dopusti da nam dođe zagovornik ljubljeni sveti Jakov Zabedejev, dođe nam sa Kristom u lađi nade… u ovo olujno more mir donjeti, zdravljem nas opasati… da jednom budemo na Putu svetog Jakova u Santiago bez bola.  Amen.

 

Izvori: /put-istina-zivot.com/, /vjeraidjela/, /hr.wikipedia.org/, /narod.hr/

Vezano: http://www.framost.com/2023/07/25/25-srpnja-sveti-jakov-apostol/

/Misija FRAMOST/