DANAS JE 21. nedjelja kroz godinu i 27. kolovoza 2023.

  • RASPORED SVETIH MISA NAŠE FRANJEVAČKE MISIJE (FRAMOST) u narednom tjednu je uobičajenim slijedom …

 

  • DANAS JE I POSLJEDNJA NEDJELJA U MJESECU KOLOVOZU I TO JE VEĆ USTALJENI OBIČAJ – NAŠ POHOD BAZILICI U CIMU I SVETA MISA ONDJE NA BAZILICI… KAO I DOSADAŠNJIH GODINA MISA ĆE OTPOČETI U 18.00 SATI, A NAKON MISE ĆE BITI KRATKI KULTURNI PROGRAM TE PRIMJERENO ČAŠĆENJE SVIH MISARA DOMAĆIM NARODNIM DELICIJAMA… SVI STE POZVANI U ZAJEDNIŠTVO.
  • U UTORAK JE GLAVOSIJEK SV. IVANA KRSTITELJA – DAN NJEGOVA STRADAVANJA, NJEGOVE MUČENIČKE SMRTI ZA IDEALE ISUSOVA I BOŽJEG NAUKA… MISA JE U SV. ANTI U CIMU U 19.00 SATI.
  • U NEDJELJU ĆE SE OBJAVITI TRODNEVNICA GOSPI U VRELU RADOBOLJE, KOJA SE ONDJE PROSLAVLJA 8. RUJNA…

 

  • U UTORAK JE 29. KOLOVOZA I TOGA DANA SE CRKVA SPOMINJE MUČENIŠTVA SVETOG IVANA KRSTITELJA ILITI GLAVOSJEK SV. IVANA KRSTITELJA… U TOM POVODU EVO NEKOLIKO MISLI O MUČENIŠTVU SV. IVANA KRSTITELJA I ŠTO DANAS ZNAČI MUČENIŠTVO:

 

Herod je bio zapovjedio da uhvate Ivana i da ga, svezana u lance, bace u tamnicu, zbog Herodijade, žene svoga brata Filipa, koju bijaše uzeo za ženu, jer mu je Ivan govorio: ‘Nije ti dopušteno imati ženu svoga brata.’

Zato ga je Herodijada zamrzila i htjela ubiti, ali nije mogla. A Herod se bojao Ivana. Znao je da je pravedan i Bogu posvećen čovjek i zato ga je štitio. Kad bi ga slušao, odmah bi se zbunio, ali ipak ga je rado slušao.

No, dođe zgodan dan kad Herod o svom rođendanu priredi gozbu svojim velikašima, visokim časnicima i galilejskim prvacima. Uđe Herodijadina kći te je tako plesala da se svidjela Herodu i gostima. Kralj reče djevojci: ‘Išti od mene što god hoćeš, i dat ću ti.’

I zakle joj se Herod: ‘Dat ću ti što god zatražiš od mene, pa bilo to i pol moga kraljevstva.’ Ona iziđe te reče svojoj majci: ‘Što ću tražiti?’ – ‘Glavu Ivana Krstitelja’, odgovori ona. Vrati se odmah žurno kralju i zatraži: ‘Hoću da mi odmah daš na pladnju glavu Ivana Krstitelja.’ To ražalosti kralja, ali zbog zakletve dane pred gostima ne htjede je odbiti.

Kralj odmah pošalje krvnika i naredi mu da donese Ivanovu glavu. Ovaj ode, odrubi mu glavu u tamnici, donese je na pladnju i dade je djevojci, a djevojka svojoj majci. Kad to čuše Ivanovi učenici, dođoše i uzeše njegovo tijelo te ga položiše u grob (Mk 6,17-29).

Ivan nije živio za samoga sebe i nije umro za samoga sebe. Koliko je samo ljudi, bremenitih grijehom, njegov tvrdi i strogi život doveo do obraćenja? Koliko je ljudi njegova nezaslužena smrt ohrabrila u podnošenju kušnja?

A mi, odakle nama danas dolazi prilika da vjerno zahvalimo Bogu ako ne od uspomene sv. Ivana koji je bio ubijen za pravdu, a to znači za Krista?

Što zapravo znači izgubiti život zbog Isusa, upitao je papa Franjo, mnoštvo vjernika koji su se unatoč velikoj vrućini okupili oko njega. To znači, govorio je, ISPOVIJEDATI VJERU ALI I BRANITI ISTINU. MUČENICI SU NAJVEĆI PRIMJER GUBLJENJA ŽIVOTA ZA KRISTA.

U dvije tisuće godina dugoj povijesti bezbrojni muškarci i žene žrtvovali su svoj život da bi ostali vjerni Isusu Kristu i njegovu evanđelju. I dan-danas, u mnogim dijelovima svijeta, postoji mnogo osoba – više no u prvim stoljećima Crkve – tolikih mučenika, koji daju svoj život za Krista, koji su spremno pošli u smrt samo da ne zaniječu Isusa Krista. To je naša Crkva. Danas imamo više mučenika no u prvim stoljećima!

Ali postoji i svakodnevno mučeništvo, koje ne uključuje umiranje ali je i to neko “gubljenje života” za Krista, koje se ostvaruje vršenjem svojih obaveza i dužnosti s ljubavlju, prema Isusovoj logici, logici dara, žrtve, rekao je Papa, podsjetivši na žrtve tolikih očeva i majki koji se svakodnevno žrtvuju za dobro svoje djece i obitelji. “Koliki svećenici, redovnici, redovnice velikodušno vrše svoju službu za Božje kraljevstvo! Koliki mladi se odriču vlastitih interesa da bi se posvetili djeci, invalidima, starijima… I oni su mučenici! Svakodnevni mučenici, mučenici svakodnevice. Postoje zatim mnoge osobe, kršćani i nekršćani, koji “gube svoj život” za istinu. A Krist je rekao: “Ja sam istina”, dakle onaj koji služi istini služi Kristu”, istaknuo je Papa, spominjući žrtvu Ivana Krstitelja i vjernost Blažene Djevice. Franjo je dalje rekao: „Ne bojte se ići protiv struje! Budite hrabri! I tako, kao što ne želimo jesti pokvareno jelo, ne budimo niti nositelji tih vrijednosti koje su razorne i uništavaju život i oduzimaju nadu. Stoga, samo naprijed!” – IZGOVORIO JE PAPA FRANJO.