Svjetski dan prevencije samoubojstava obilježava se svake godine 10. rujna. Obilježavanje je započelo još 2003. godine na inicijativu Međunarodnog udruženja za prevenciju samoubojstava (International Association for Suicide Prevention – IASP) i Svjetske zdravstvene organizacije s ciljem podizanja svijesti o mogućnosti prevencije, odnosno sprječavanja samoubojstava, uspostave suradnje među ključnim dionicima te promoviranja znanstveno utemeljenih aktivnosti smanjenja incidencije smrti od samoubojstava, pokušaja samoubojstava i suicidalnih misli. Od tada se svake godine organiziraju prigodne tematske aktivnosti povodom ovog Dana i aktivno djeluje na razvijanju svijesti o problematici i važnosti prevencije samoubojstava.

Samoubojstva su problem globalne veličine i čine više od polovine nasilnih smrti u svijetu – više nego sve smrti zbog ratova i  ubojstava. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, 1 od 100 smrtnih slučajeva u svijetu posljedica je samoubojstva, odnosno oko 703 000 ljudi godišnje umre od samoubojstva. Više od polovice samoubojstava počine osobe mlađe od 50 godina. U mnogim razvijenim zemljama samoubojstava se nalaze na 2. ili 3. mjestu  vodećih uzroka smrti kod adolescenata i mlađih odraslih osoba te na 13. mjestu  uzroka smrti kod osoba svih dobi.

Samoubojstva su vrlo kompleksan i slojevit javnozdravstveni i društveni problem, čijem se rješavanju treba posvetiti sustavno i multidisciplinarno. Stoga je iznimno važno podizati razinu svijesti o samoubojstvima te promovirati korištenje provjerenih mehanizama prevencije i smanjenja broja samoubojstava, a Svjetski dan prevencije samoubojstava prava je prilika za to.

Tema, odnosno slogan ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana prevencije samoubojstava glasi ”Stvarajmo nadu djelovanjem”. Inicijatori ove kampanje nastoje poručiti kako svi možemo doprinijeti prevenciji samoubojstava i pružiti nadu onima u riziku. Svako naše, čak i najmanje djelovanje može pomoći nekome u njegovim najmračnijim trenucima.

Kako stvarati nadu kroz djelovanje?

Širite svijest o prevenciji samoubojstva korištenjem različitih platformi kao što su društveni mediji, događaji u zajednici i informativne kampanje. Dijelite statistike, činjenice i poruke koje naglašavaju važnost mentalnog zdravlja i traženja pomoći.

Započnite razgovore. Stigma je glavna prepreka u traženju pomoći. Pokrenite otvorene i suosjećajne rasprave o mentalnom zdravlju i prevenciji samoubojstva. Potaknite ljude da govore o svojim osjećajima, borbama i iskustvima bez osuđivanja. Promjena narativa oko samoubojstva kroz promicanje nade može stvoriti suosjećajnije društvo u kojem se oni kojima je to potrebno osjećaju ugodnije tražeći pomoć.

Pružite ruku.  Možete pomoći tako što ćete pružiti ruku nekome ko se nalazi u emocionalnom distresu. Ne morate im govoriti što da rade ili nuditi rješenja ali može pomoći jednostavno pronalaženje vremena i prostora da saslušate nekoga. Mali razgovor može spasiti život i stvoriti osjećaj povezanosti i nade. Osobe koje razmišljaju o samoubojstvu nerijetko se nalaze u situaciji za koju smatraju da ne postoji izlaz iz nje, odnosno učinkovito rješenje; a osobe koje su preživjele pokušaj samoubojstva često kažu kako u toj situaciji nisu tražile specifičan savjet. Ono što se pokazalo ključnim za preveniranje tragedije jesu empatija, razumijevanje njihove situacije, istinska posvećenost njima samima te želja da im se pomogne.

Podržite lokalne i državne organizacije koje su posvećene prevenciji samoubojstva i potpori mentalnom zdravlju. To može uključivati volontiranje, doniranje ili sudjelovanje u događajima prikupljanja sredstava za njihov rad.

Podijelite svoju priču. Dijeljenje vaše priče o proživljenom iskustvu (bilo da se radi o vlastitom iskustvu ili o pružanju potpore nekome) iznimno je moćno za bolje razumijevanje, ohrabrivanju u pomoći drugima i potpori da pojedinci sami zatraže pomoć.

Naučite znakove upozorenja. Obrazujte se i upoznajte druge o znakovima koji upozoravaju da bi osoba mogla biti u opasnosti da počini samoubojstvo. To uključuje tjeskobu,depresiju, beznađe, izoliranje od prijatelja, obitelji i društva, nepromišljeno ponašanje, nekontrolirani izljevi bijesa, promjene raspoloženja i povlačenje, uključivanje u rizične aktivnosti, bez razmišljanja o posljedicama, povećana konzumacija alkohola i droge, opraštanje od prijatelja i obitelji, govor ili pisanje o smrti, umiranju ili samoubojstvu, traženje tableta, kupovanje vatrenog ili hladnog oružja,…

Ako sumnjate da netko u vašoj okolini razmišlja o počinjenju samoubojstva – obratite se toj osobi, saslušajte njezinu priču, ponudite savjet i drugi pogled na situaciju; potražite stručnu pomoć! Ovo su prvi koraci koji mogu smanjiti veliku psihološku nelagodu kod osoba koje razmišljaju o samoubojstvu i spasiti život!!

Svjetski dan prevencije samoubojstava postao je u svijetu vidljiviji 2016. godine, zbog upečaljitvog simbola – vrpce žute i narančaste boje. Žuta i narančasta boja predstavljaju svjetla gorućih svijeća koje se 10. rujna u 20 sati pale kao znak podrške prevenciji samoubojstava, kao znak sjećanja na voljene osobe koje smo izgubili te kao znak podrške preživjelima od pokušaja samoubojstva.

Stvarajmo nadu i djelujmo!! …večeras u 20.00 sati zapalimo svijeću u blizini prozora i dajmo podršku prevenciji samoubojstava!

 

Izvori: /hzjz.hr/, /plivazdravlje.hr/, /zzjzfbih.ba/, /stampar.hr/

/Misija FRAMOST/