Profesor filozofije došao je na svoj sat, ispred sebe na stolu poredao je nekakve predmete.

Kada je sat počeo, bez riječi je uzeo jednu veoma veliku, praznu teglu i napunio je kamenjem veličine oko 5 centimetara u prečniku.

Nakon toga pitao je studente da li je tegla puna. Svi su se složili da jest.

Tada je profesor uzeo kutiju sa šljunkom, koju je sipao u teglu, a zatim je teglu lagano protresao. Šljunak je naravno popunio prazna mjesta između kamenja.

Profesor je ponovo zapitao studente da li je tegla puna. Složili su se da jest.

Profesor je onda uzeo kutiju sa sitnim pijeskom i sipao u teglu. Naravno pijesak je popunio ostale prazne prostore u tegli. Tada je zapitao još jednom da li je tegla puna. Studenti su odgovorili jednoglasno “da”.

“E sad” , reče profesor, ”želim da vi prepoznate da ova tegla predstavlja vaš život. Kamenje su bitne stvari u njemu – vaša obitelj, vaš partner, vaše zdravlje,vaša djeca – stvari koje ako sve drugo bude izgubljeno, a samo one ostanu, vaš život će i dalje biti ispunjen. Šljunak predstavlja druge stvari koje su važne – kao na primjer tvoj posao, tvoja kuća, tvoj auto. Pijesak je sve ostalo, male stvari, druženja, putovanja, zabave, provod itd.”

“Ako staviš prvo pijesak u teglu” nastavlja on, “neće biti mjesta za šljunak ili kamenje. Isto važi i za tvoj život. Ako utrošiš svo svoje vrijeme i energiju na male stvari, nikad nećeš imati prostora za stvari koje su najvažnije. Obrati pažnju na stvari koje su presudne za tvoju sreću. Igraj se sa svojom djecom, izvedi svog partnera na ples. Uvijek će biti vremena za odlazak na posao, čišćenje kuće, ili pravljenja zabava. Pobrini se za kamenje prvo – stvari koje su zaista važne. Postavi svoje prioritete. Sve ostalo je samo pijesak.”

 

Izvor: /vedriduh.com/

/Misija FRAMOST/