DANAS JE 25. nedjelja kroz godinu i 24. rujna 2023. /PROSLAVA SV. PADRE PIA – BOŽJEG ČOVJEKA U ČIJI SE ZAGOVOR MNOGI UTJEČU U SVOJIM ŽIVOTNIM PRILIKAMA…/

  • RASPORED SVETIH MISA NAŠE FRANJEVAČKE MISIJE (FRAMOST) U NAREDNOM TJEDNU JE UOBIČAJENIM SLIJEDOM …
  • VELIKA VEĆINA NAŠIIH AKTIVNOSTI U NAŠIM FRANJEVAČKIM CENTRIMA JE OTPOČELA I SVI STE POZVANI UKLJUČITI SE I SVOJE DANE ISPUNITI KORISNIM I UGODNIM ZA SE I ZA SVOJ ŽIVOT I ŽIVOT SVOJE MLADOSTI…
  • U OVOM TJEDNU SU SVECI, ČIJA IMENA ODREĐENI OD VAS IMAJU I PRONOSE U ŽIVOTU I DOBRO JE DA JEDNI DRUGIMA I ČESTITAMO IMENDANE: U UTORAK SU SVETI KUZMA I DAMJAN – SVECI LIJEČNICI I ODATLE JE I SV. DAMIR, U SRIJEDU JE SV. VINKO PAULSKI, U PETAK SV. ANĐELI: MIHAEL, GABRIEL I RAFAEL, TE U SUBOTU SV. JERKO-JERONIM…
  • NA STOLU ZA TISAK JE NAŠ NOVI LISTIĆ FRAMOST… UZMITE GA I ČITAJTE, PONESITE SVOJIMA…
  • NA KONCU PODASTIREMO NEKOLIKO CRTICA IZ ŽIVOTA SV. PADRE PIA:

SVETI PADRE PIO, ZASTITNIČE NAŠ, MOLI ZA SVE NAS U OVIM TEŠKIM VREMENIMA NEVJERE I ČUVAJ OD SVAKOGA ZLA DUŠE I TIJELA, AMEN! LIK NJEGOV RESI MNOGE NAŠE CRKVE, IZMEĐU OSTALIH I NAŠU CRKVU SV. BARBARE NA RUDNIKU…

TKO JE BIO SV. PADRE PIO?

JOŠ U DJETINJSTVU ON JE MOGAO JASNO VIDJETI SVOGA ANĐELA ČUVARA I RAZGOVARATI S NJIME, A PRIMIO JE I MILOST UKAZANJA GOSPODINA ISUSA KRISTA I BLAŽENE DJEVICE MARIJE. PADRE PIO, FRATAR-FRANJEVAC, KROZ NEKO VRIJEME I SAM PROLAZIO KUŠNJE I ŠIKANIRANJA OD PREDVODNIKA KRISTOVE CRKVE, BIO JE POSVEĆEN VODSTVU MNOGIH DUŠA, I TO TOLIKO INTENZIVNO DA JE NERIJETKO SPAVAO SAMO PO DVA SATA.

SVETI PADRE PIO IZ PIETRELCINE U ITALIJI, FRATAR-KAPUCIN-SVEĆENIK, RODIO SE 25. SVIBNJA 1887. GODINE U PIETRELCINI, U POKRAJINI CAMPANIA U ITALIJI. VEĆ JE SLJEDEĆEG DANA KRŠTEN I NADJENULI SU MU IME FRANJO (FRANCESCO). OBITELJ U KOJOJ JE PADRE PIO ODRASTAO BILA JE RELIGIOZNA, ŠTOVIŠE, POSVEĆENA MOLITVENOM ŽIVOTU, PA JE ON VEĆ KAO PETOGODIŠNJI DJEČAK PONIZNO I S VELIKOM LJUBAVLJU POSVETIO SVOJ ŽIVOT GOSPODINU. VOLIO JE BITI SAM, PJEVATI HVALOSPJEVE BOGU, MOLITI I PROVODITI VRIJEME U TIŠINI. U KASNIJIM GODINAMA, KOMENTIRAJUĆI GODINE DJEČAŠTVA, PADRE PIO OTKRIO JE DA JE VEĆ TADA UOČIO ZNAKOVE POSEBNOGA POSLANJA, NAIME, MOGAO JE JASNO VIDJETI SVOG ANĐELA ČUVARA I RAZGOVARATI S NJIME, A PRIMIO JE I MILOST UKAZANJA GOSPODINA ISUSA KRISTA I BLAŽENE DJEVICE MARIJE. TADAŠNJI DUHOVNI ŽIVOT PADRE PIJA BIO JE TAKOĐER ISKUŠAVAN NAPADIMA ZLOGA.

NJEGOVA ŽELJA DA POSTANE SVEĆENIKOM SAZNALA SE 1897. GODINE, KADA JE MLADI KAPUCINSKI FRANJEVAC U OBILASKU RADI PRIKUPLJANJA MILOSTINJE POSJETIO I KUĆU OBITELJI PADRE PIJA. NAKON TOGA POSJETA REKAO JE SVOJIM RODITELJIMA: ”ŽELIM BITI REDOVNIK… S BRADOM.”

ZAVRŠIVŠI POTREBNU IZOBRAZBU, S 15 GODINA JE UŠAO U KAPUCINSKI SAMOSTAN I PRIMIO KAPUCINSKI HABIT, A IME PIO ODABRAO JE U ČAST SVETOGA PAPE PIJA V., ZAŠTITNIKA NJEGOVA RODNOG MJESTA. S 23 GODINE ZAREĐEN JE ZA SVEĆENIKA. SAMO MJESEC DANA NAKON SVEĆENIČKOG REĐENJA, PADRE PIO ZADOBIO JE STIGME RANE NA SVOM TIJELU-RUKAMA. MOLIO JE DA GA MIMOIĐE TA ŽRTVA REKAVŠI: ”DA, ŽELIM PATITI ZA GOSPODINA, ŽELIO BIH I UMRIJETI OD TE PATNJE, ALI SVE U TAJNOSTI.”

SLUŽIO JE U SAMOSTANU SAN GIOVANNI ROTONDO, A TAMO JE PROCVJETALO NJEGOVO POSLANJE DUHOVNOGA OCA KOJI BRINE O SVOJIM DUHOVNIM KRĆERIMA I SINOVIMA. DANAS SU NAM POZNATA PRAVILA DUHOVNOGA ŽIVOTA KOJA JE PADRE PIO RAZVIO: TJEDNA SVETA ISPOVIJED, SVAKODNEVNO PRIČEŠĆIVANJE, DUHOVNO ČITANJE, MEDITACIJA I ISPITIVANJE SAVJESTI, A IZ DUBINE DUHOVNOGA ŽIVOTA PROIZLAZI I NJEGOV DOBRO POZNATI MOTO: ”MOLI. NADAJ SE I NE BRINI.”

U POSLIJERATNOM RAZDOBLJU, NAKON DRUGOG SVJETSKOG RATA, KAD JE NAPAĆENIM LJUDIMA TREBALA ZRAKA NADE I POVRATAK VJERI, PADRE PIO PONOVNO ZADOBIVA STIGME-RANE, IMA I MILOSNU SPOSOBNOST BILOKACIJE, A OKO NJEGA SE ŠIRI PRIVLAČAN MIRIS. ŠIRA JAVNOST USKORO JE DOZNALA ZA SVE TE ZNAKOVE, TE SE NJEGOV SAMOSTAN UBRZO PRETVORIO U HODOČASNIČKO MJESTO, A PADRE PIO POTPUNO SE POSVETIO VODSTVU DUŠA, I TO TOLIKO INTENZIVNO DA JE NERIJETKO SPAVAO SAMO PO DVA SATA. UNATOČ KONTROVERZIJAMA I OPTUŽBAMA KOJE SU NA NJEGOV RAČUN PRISTIZALE SVETOJ STOLICI TE UNATOČ ODLUKAMA KOJE SU U JEDNOM RAZDOBLJU SMANJILE INTENZITET NJEGOVA DJELOVANJA, PADRE PIO NEUMORNO NASTAVLJA SVOJE POSLANJE I POSTAJE INTERNACIONALNO POZNATA LIČNOST. OZBILJNO NARUŠENOG ZDRAVLJA, NAKON ISPOVIJEDI, OBNOVE ZAVJETA SIROMAŠTVA, ČISTOĆE I POSLUŠNOSTI, PADRE PIO UMRO JE 1968. GODINE 23. RUJNA.

NA DATUME GODIŠNJICE SMRTI PADRE PIJA, PRIJE NEGO ŠTO JE BIO PROGLAŠEN SVETIM, VJERNICI SU SE OKUPLJALI ISPRED NJEGOVA SAMOSTANA I CRKVE SANTA MARIA DELA GRACIE PJEVAJUĆI MOLITVU KRUNICE, RAZLIČITE HVALOSPJEVE, HIMNE I MOLITVE, ČEKAJUĆI SATIMA DA ZAPOČNE PONOĆNO BDJENJE. BILO JE MNOGO LJUDI KOJI SU POZNAVALI PADRE PIJA I NETKO JE UPITAO: ”JE LI PADRE PIO PJEVAO?”

POZNATE SU MNOGE ANEGDOTE IZ NJEGOVA ŽIVOTA, MNOGA ČUDESA, KORESPONDENCIJE, VIĐENJA, RAZGOVORI S ANĐELIMA… ZABILJEŽENO JE TAKOĐER I NEKOLIKO REDAKA POVEZANIH S GLAZBOM I PJEVANJEM.

DANA 22. RUJNA 1968., DAN PRIJE SMRTI, PADRE PIO JE SLUŽIO POSLJEDNJU SVETU MISU. ISPRVA JE, ZBOG SLABOSTI, HTIO DA TO BUDE TIHA I KRATKA MISA, NO POSLUŠAO JE KADA SU GA ZAMOLILI DA IPAK BUDE PJEVANA MISA. U ČLANKU “NJEGOVA ZADNJA PJESMA”, VICEPOSTULATOR KAUZE ZA PROGLAŠENJE SVETIM PADRE PIJA, GERARDO DI FLUMERI, ZAPISAO JE:

”PADRE PIO JE UJUTRO 22. RUJNA 1968., SAMO DAN PRIJE SMRTI, OTPJEVAO SVOJU POSLJEDNJU SVETU MISU. TOGA DANA ZABILJEŽENO JE U SAMOSTANSKOJ KRONICI: ‘PADRE PIO JE KAO I SVAKOGA JUTRA HTIO SLUŽITI TIHU MISU, ALI GA JE GVARDIJAN ZAMOLIO I NJEŽNO NAGOVORIO DA SLUŽI PJEVANU MISU ZA MOLITVENE SKUPINE KOJE SU SE TOGA DANA OKUPILE U CRKVI I SAMOSTNAU. PADRE PIO JE POSLUŠAO. SLUŽENA JE MISSA S TRI PJEVAČA. KADA GOD GLEDAM VIDEO S TE ZADNJE MISE PADRE PIJA, PREPLAVE ME OSJEĆAJI. NJEGOV UMORAN GLAS I POGLED NA NJEGOVO IZMUČENO I SLABO TIJELO I DALJE ME POGAĐAJU. ALI, ONO ŠTO U MENI BUDI NAJSNAŽNIJE OSJEĆAJE JEST TRENUTAK KAD PADRE PIO PJEVA OČENAŠ. SLUŠAJUĆI NJEGOV SLOMLJENI GLAS, ČOVJEK JEDNOSTAVNO OSJEĆA NESLOMLJIVU VJERU OVOGA ČOVJEKA U NEBESKOGA OCA, A SUZE SAME DOLAZE NA OČI NA POMISAO NA TO DA PADRE PIO PJEVA POSLJEDNJU PJESMU.”

NO, AKO ŽELIMO BITI PRECIZNI, TO NIJE BILA NJEGOVA POSLJEDNJA PJESMA. U PODNE, KAD SU SE FRANJEVCI OKUPILI NA RUČKU, PADRE PIO OSTAO JE SAM U SVOJOJ SOBI. UZ NJEGA JE STAJAO SAMO BRAT JOSEPH, SPREMAN DA MU POMOGNE. HODNIK I ČITAVI SAMOSTAN KAO DA JE BIO OGRNUT MISTIČNOM TIŠINOM. ODJEDNOM JE PADRE PIO PREKINUO TU ŠUTNJU I NEOBIČNO SNAŽNIM GLASOM ZAPOČEO MOLITVU GOSPODNJU. SAVRŠENO SVJESTAN SVOGA SKOROG ODLASKA S OVOGA SVIJETA, JASNO IZGOVARAJUĆI SVAKU RIJEČ, NJEGOVA JE MOLITVA OČENAŠA GOTOVO PRELAZILA U PJESMU. TO JE BILA NJEGOVA POSLJEDNJA PJESMA, POSLJEDNJI ČIN PRIJE POTPUNOGA PREDANJA U RUKE BOŽJE.

PADRE PIO PROGLAŠEN JE BLAŽENIM 2. SVIBNJA 1999., A OBRED PROGLAŠENJA BLAŽENIM PREDSLAVIO JE TADAŠNJI PAPA IVAN PAVAO II. A SVETIM JE PROGLAŠEN

16. LIPNJA 2002. CRKVA GA SE SPOMINJE 23. RUJNA, NA DAN NJEGOVE SMRTI.

NEDUGO NAKON NAJAVE GODINE IZVANREDNOG JUBILEJA, PAPA FRANJO IZJAVLJUJE KAPUCINIMA U PADOVI I SAN GIVANNIJU ROTONDU KAKO SU SVETI OTAC PIO I SVETI LEOPOLD BOGDAN MANDIĆ KAO ISPOVJEDNICI SVJEDOČILI LICE OČEVA MILOSRĐA U SAKRAMENTU POMIRENJA. STOGA SU NJIHOVA TIJELA, KOJA SU OSTALA NERASPADNUTA DO DANAS, DONESENA U BAZILIKU SVETOGA PETRA U RIM, KAKO BI BILI VIDLJIVI ZNAKOVI BOŽJE LJUBAVI TE KAKO BI IH VJERNICI NA POSEBAN NAČIN MOGLI ŠTOVATI U GODINI MILOSRĐA.

TIJELO SVETOG PIJA PRITOM NIJE MORALO PROĆI POSEBNE PRIPREME JER SE VEĆ NALAZILO U STAKLENOM SARKOFAGU U KOJI JE BILO POLOŽENO U LIPNJU 2013. GODINE TE IZLOŽENO NA ŠTOVANJE VJERNICIMA U KRIPTI CRKVE SV. PIJA U SAN GIOVANNIJU ROTONDU.

/MISIJA FRAMOST/