Foto/ Izvor: /zupajastrebarsko.hr/

Sveti Ivan Triorski (Giovanni da Molini Triora), talijanski franjevac, misionar i mučenik, rođen je 15. ožujka 1760. u naselju Molini di Triora (provincija Imperia, Ligurija), kao Francesco Maria Lantrua, sin Antonija Marije Lantrue i Marije Pasque Ferraironi. Pohađao je školu redovnika barnabita u naselju Porto Maurizio (provincija Imperia) i već tada osjetio želju za redovničkim zvanjem. U Rimu je 9. ožujka 1777. stupio u franjevački red i uzeo ime Ivan (Giovanni). Svećenik je postao 1784. i zatim djelovao kao profesor teologije i filozofije u Tivoliju i Tarquiniji (Lazio). Nakon toga je bio gvardijan franjevačkih samostana u Tarqiniji, Velletriju i Montecellu (Lazio). Uputio se 1799. kao misionar u Kinu. Nakon 8 mjeseci stigao je u Macao. Tamo se upoznao s kineskom kulturom, naučio kineski jezik i običaje.

Kao misionar uputio se u provinciju Hunan (središnjo-južna Kina), a potom i u provinciju Jiangxi (jugoistočna Kina). Njegov neporočan život, anđeoska strpljivost i čudesna ljubaznost privukli su srca mnogih Kineza pogana, ali i kršćana, koji su godinama bili lišeni sakramenata. Kako bi svoje vjernike odgojio za vjernost te ih što bolje pripremio na moguća progonstva, posvuda je širio pobožnost Križnoga puta.

Propovijedao je Radosnu vijest sve do godine 1815, kada je prijavljen mjesnim vlastima zbog navodnog prevratničkog djelovanja. Svoju posljednju misu služio je 26. srpnja 1815, a tada je uhićen zajedno sa svojim kineskim vjernicima. Nije se htio odreći vjere u Krista Gospodina pa je u zatvoru sustavno mučen. Umro je mučeničkom smrću na današnji dan, 7. veljače 1816, u Changshau, glavnom gradu provincije Hunan. Na stratištu se prekrižio i prema običaju kineskih katolika kleknuo pet puta, kako bi iskazao svoju zahvalu Presvetom Trojstvu za svoje stvaranje, otkupljenje, zvanje u vjeri, milost sakramenata i sve primljene milosti. Privezan je za križ i zadavljen užetom oko vrata. Njegovo tijelo pokopano je nakon tri godine u katedrali svetog Pavla u Macau, a kasnije u rimskoj bazilici Santa Maria in Aracoeli, gdje počiva i danas.

Blaženim ga je proglasio 27. svibnja 1900. papa Leon XIII, a svetim 1. listopada 2000 papa Ivan Pavao II, zajedno s još 119 kineskih mučenika.

Uz današnji dan vezane su svetkovine i spomendani: Sveti Rikard, Blaženi Pio IX, Blaženi Nivard

Izvor: /zupajastrebarsko.hr/

Poveznica: Župa svetog Nikole biskupa – Jastrebarsko – Svetac dana (zupajastrebarsko.hr)

/Misija FRAMOST/