2.2.1939. Prvi nastup pjevačkog zbora Društva svetog Ante iz Mostara

2. veljače 2019. | Sv. Ante Cim

2.2.1939. na Kalandoru, pjevački zbor Društva sv. Ante iz Mostara imao je svoj Prvi svečani pjevački nastup i ujedno proslavu i prve obljetnice osnutka ženskog ogranka i konačnog organiziranja i suradnje svih ogranaka. Obnovljeni zbor Društva sv. Ante započeo je s pjevanjem 12.10.1993, u Domu sv. Ante u Cimu i u svoj naziv unosi godinu ’39 kao vidljivi povezni znak s nekadašnjim pjevačkim zborom sv. Ante.

Nastojanjem duhovnika O. fra Drage Stojića i O. fra Rufina Šilića kao i svih članova sakupljanjem milodara uspjelo im je nabaviti harmonij od 7500 dinara. Harmonij je blagoslovio na pučkoj misi biskup fra Alojzije Mišić i tom prigodom naglasio potrebu i korist mladenačkih vjerskih društava.

Na dan krunjenja pape Pija XII. 1939. u Mostaru je održana svečanost u “Hrvoju”. Najuspjelija točka svečanosti je bila himna Katoličke akcije “Hoćemo Boga” koju je pjevalo Društvo sv. Ante-sela.

Društvo je svoje godišnje zabave imalo na Kalandoru svake godine. Tada bi se sakupili i poslanici iz okolnih Društava…da vide kako se moraju davati i spremati zabave Društva sv. Ante. Prijatelji iz društva sv. Ante Dretelj i Društva iz Čapljine i Trebižata bili su česti gosti na godišnjim zabavama.

Još jedan nesvakidašnji događaj zbio se u mostarskom Društvu sv. Ante. Na pokladnu nedjelju, 19. veljače 1939. predsjednica ženskog ogranka Ana Šunjić iz Rodoča vjenčala se sa Stojanom Ćorićem. Ali se istog dana i predsjednik muškog ogranka Vidan Krešić iz Cima oženio članicom Društva Ivom Novak iz Sovića. Vjenčao ih je fra Drago Stojić u nazočnosti članova Društva, te pjevačkog zbora.

/Misija – FRAMOST/

Osmrtnica.ba banner Hercegovackiportal.com banner Grude.com banner Radio-medjugorje.com banner Brotnjo.info banner

Misao tjedna

“Iskustvo nas uči da cijenimo one rijetke ljude koji nas štuju zbog onoga što jesmo…” (Gail Godwin)

“Od kakve nam je pomoći netko kome se možemo obratiti samo biranim riječima?” (Elizabeth Bibesco)