U sklopu Dana svetog Franje u Ilićima koje već dulji niz godina organizira FRAMOST – Misija Poveznica baštine ljudi i prostora sinoć je u crkvi svetog Franje u Ilićima otvorena izložba poštanskih markica iz fundusa Galerije Misije FRAMOST.
Duhovni voditelj Misije fra Luka Marić, svećenik franjevac, već kao dječak je počeo skupljati markice. Kako je odrastao i svoje školovanje prolazio, daleko od doma i domovine, ljubav prema poštanskim markicama i pismima koja je dobivao se uvećavala.
“Kako baciti pismo koje je moj otac pisao, a majka diktirala?” – spomenuo je fra Luka prilikom otvaranja izložbe.
I tako je krenuo, da bi nakon više od 40 godina života u franjevačkoj službi sačuvao pravi mali filatelistički album.
Poštanska markica je ambasador svake zemlje. Ona promovira njenu povijest, kulturu, ljude i običaje i brojne druge djelatnosti.
Na 13 panoa je izloženo 1300 poštanskih markica iz 46 država svijeta.
Autori izložbe bračni par Dražen i Snježana Šunjić nisu krili oduševljenje prilikom otvaranja. Zahvalili su se na ukazanom povjerenju jer je priprema ove izložbe bila dugotrajna i zahtjevna. Godinu dana je bilo potrebno kako bi se sve markice odvojile od kuverata bez da se ijedan njezin zubac ošteti te da se kasnije sortiraju i napravi izložba.
U programu otvaranja izložbe sudjelovao je i Ženski vokalni ansambl HKUD – a “Sv. Ante – Cim” Mostar, a program je vodio Marinko Jurić.
Samom programu otvaranja izložbe prethodila je sveta misa koju su uzveličali Framaši iz Čapljine.

Foto: Ante Boras

/Misija FRAMOST/