Danas slavimo svetog Dimitrija Srijemskog. Đakon srijemskog biskupa Ireneja, današnji je svetac dao svoje ime gradu Srijemska Mitrovica. Kasnija ga je predaja učinila stanovnikom Soluna u Grčkoj. Demetrije je mučeništvo podnio na jednom od savskih mostova, na Uskrs, 9. travnja 304. godine. Bio je zadužen za čuvanje svetih knjiga, koje po uhićenju nije htio predati, pa je priveden pred upravitelja Proba koji ga je osudio na smrt. S njime su pogubljeni i drugovi Donat i Fortunat te sedam djevica.

Na mjestu pogubljenja, izvan zidina Sirmija, kasnije mu je podignuta grobna bazilika, koja je stradala u provalama barbara. Relikvije su mu potom prenesene u grad Solun, čiji zaštitnik ubrzo i postaje. U petom stoljeću izgrađene su dvije bazilike njemu u čast, jedna u Solunu, a druga u Sirmiju. Bazilika u Sirmiju je kasnije razrušena, ali je ona u Solunu i dalje čitava i središte je svečeva kulta u pravoslavlju. Kult mu se brzo širi Istokom, ali i našim krajevima, pa je po njemu prozvana i Srijemska Mitrovica.

Po njemu je svoje krsno ime, Dmitar, dobio i hrvatski kralj Zvonimir, pa danas imendan slave i svi Zvonimiri. U ikonografiji se javlja u dvjema tradicijama: solunskoj i sirmijskoj. U solunskoj ga tradiciji prikazuju kao vojnika, i ona je prisutna uglavnom kod pravoslavnih, ali je posvjedočena i na Zapadu. U sirmijskoj ga tradiciji prikazuju kao đakona. Atributi su mu: koplje, štit, križ u ruci i škorpion. Zaštitnik je Srijemske Mitrovice i Soluna.