Ako osjetite miris voća ili čak rikole, znači da je riječ o kvalitetnom ulju. Loš znak je miris octa, voska ili nedostatak mirisa jer onda je riječ o mješavini.

U svijetu se prodaje oko 70 posto lažnog maslinovog ulja, što znači da je miješano s drugim uljima. I u Hrvatskoj su tvrtke kažnjavane jer su ulje treće klase prodavale kao prvu klasu, točnije obično maslinovo ulje pod ekstra djevičansko, piše Ordinacija.hr.

Prema Pravilniku Ministarstva poljoprivrede najkvalitetnije ekstra djevičansko maslinovo ulje je dobiveno izravno iz ploda masline isključivo mehaničkim postupcima, a sadrži najviše 0,8 grama slobodnih masnih kiselina izraženih kao oleinska kiselina na 100 grama ulja.

Djevičansko maslinovo ulje dobiva se istim postupkom no sadrži najviše 2 grama slobodnih masnih kiselina izraženih kao oleinska kiselina na 100 grama ulja.

Maslinovo ulje lampante je djevičansko maslinovo ulje neprihvatljivih senzorskih svojstava, koje sadrži više od 2 grama slobodnih masnih kiselina izraženih kao oleinska kiselina na 100 grama ulja.

U drugoj kategoriji su rafinirano maslinovo ulje, miješano rafinirano i djevičansko te ulje komine masline.

Kako prepoznati kvalitetno ulje?

Boja može prevariti jer može biti umjetno dodana, no okus ne. Specifičan, intenzivan okus teško može imati ono miješano s drugim uljima. Miris može pak podsjećati na travu ili druge biljke.

Ulja kojima su dodana druga ulja ili tvari, mogu sadržavati ulje soje, suncokreta, palme ili kanolino ulje.

Kiselkasta ulja neugodnog okusa i mirisa su rezultat neadekvatne pohrane i izlaganja jakoj svjetlosti, vrućini ili zraku, pojasnila je Aishwarya Iyer, direktorica tvrtke Brightland, kalifornijskog proizvođača ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Postoji jednostavna metoda kojom možete provjeriti kvalitetu. Dovoljno je uliti ulje u čašicu za žestoka pića, pokriti jednom rukom, a drugom držati čašicu da se ulje malo zagrije. Nakon nekoliko minuta pomirišite ruku. Ako osjetite miris voća, arašida ili čak rikole, znači da je riječ o kvalitetnom, čistom ulju. Loš znak je miris octa, voska ili nedostatak mirisa jer onda je riječ o mješavini.

Kako čuvati maslinovo ulje?

Zato savjetuje kako uvijek treba kupovati ulje u boci tamnog stakla jer se tako čuvaju njegova svojstva. Važno je i provjeriti datum branja maslina, a on mora biti prije 18-20 mjeseci u trenutku kada ste ulje kupili. No najbolji je način kušanje – ako imam plastični okus, okus po maslacu ili nema okus – ulje je loše.

Način na koji pohranjujete maslinovo ulje je jako važan za očuvanje njegove kvalitete jer njegovi neprijatelji su svjetlost, vrućina i zrak. Zato ga čuvajte u smočnici, na tamnom i suhom mjestu, a bocu dobro zatvorite. (www.jabuka.tv)

 

/MISIJA FRAMOST/